Προβληματισμός αλλά και αισιοδοξία στο γαλάζιο στρατόπεδο

Ο προβληματισμός και η αγωνία κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και την εκλογική επίδοση της ΝΔ. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι στενοί του συνεργάτες δεν θέλουν να σκέφτονται και να συζητούν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο προβληματισμός και η αγωνία κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και την εκλογική επίδοση της ΝΔ. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι στενοί του συνεργάτες δεν θέλουν να σκέφτονται και να συζητούν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός μιλάει και το λέει και ανοικτά ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και θα ανατρέψει τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα. Παράλληλα στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, αλλά και στη Συγγρού, αρνούνται να εξετάσουν, έστω και ως υπόθεση εργασίας, διάφορα σενάρια με βάση μια ήττα της ΝΔ. Η λέξη ήττα δεν υπάρχει στον σχεδιασμό τους…

Από το «γαλάζιο» επιτελείο επιμένουν να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας, όπως είναι αναμενόμενο να γίνεται δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αλλά υπάρχουν έμπειροι υπουργοί με πολυετή παρουσία σε εκλογικές μάχες που είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της κάλπης με βάσει τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ενώ αναφέρονται και σε λάθη στρατηγικής.

Η αδυναμία πρόβλεψης από έμπειρα στελέχη της ΝΔ συνδέεται άμεσα με τους αστάθμητους παράγοντες των εκλογών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση, λόγω και της εποχής που διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες την επηρεάζουν σημαντικά.

Το στοίχημα του Πρωθυπουργού και της ηγετικής του ομάδας είναι να πείσουν τη «γαλάζια» κοινωνική βάση να συμμετάσχει στις εκλογές και να στηρίξει τη ΝΔ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καταγράφεται αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ σε ποσοστά περίπου στο 70%, ενώ στόχος του κ. Σαμαρά είναι να κερδίσει τη μάχη του… επαναπατρισμού δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων ακόμη και όσων προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, επιχειρεί να αντλήσει ψήφους από μια δεξαμενή που έχει 16,5%, δηλ. περίπου 1 εκατ. ψηφοφόρους και οι οποίοι το 2012 κινήθηκαν στα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του και σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο της Χαλκίδας, ενώ θα ξεκινήσει και τις συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ. Αυτό που παρατηρείται στην επαρχία, σύμφωνα με επιτελικά γαλάζια στελέχη, όπως ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι μια αυξημένη συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ την οποία επιλέγουν ακόμα και μετριοπαθείς, όπως λένε, ψηφοφόροι του κέντρου που στήριζαν παραδοσιακά ΠαΣοΚ, ενώ πολλοί κεντρικοί παράγοντες, ελπίζουν να μειωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα του κ. Παπανδρέου.

Παρά τα ικανοποιητικά μηνύματα από την επαρχία, όπως λένε από την ηγετική ομάδα της ΝΔ, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν, με μόνη εξαίρεση το Λεκανοπέδιο Αττικής που είναι η μεγάλη τρύπα για το επιτελείο του κ. Σαμαρά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk