Η ΝΔ ποντάρει στο «χαρτί Σαμαρά» και ανοίγει πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ

Να αποτελέσει η ΝΔ το ασφαλές καταφύγιο του αστικού κόσμου και των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων

Να αποτελέσει η ΝΔ το ασφαλές καταφύγιο του αστικού κόσμου και των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τη μέχρι πρότινος τοποθέτησή τους στον πολιτικό χάρτη, έχει ως βασικό στόχο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο αδήριτος νόμος της σύγκρισης θα κρίνει τις εκλογές και θα σπρώξει πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους στη ΝΔ, την οποία, αν και δεν εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό, προτιμούν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο δεν αρκεί η αρνητική ψήφος.
Στόχος η διεύρυνση


Η ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρεί ότι σε αυτές τις εκλογές θα συμπαραταχθούν μαζί της και ευρύτερες δυνάμεις που δεν ανήκαν στον στενό κομματικό χώρο, θα εκφραστεί το «όλον της παράταξης» αλλά και τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν εντάσσονται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μια επιλογή που έχει ως στόχο την κατάληψη ζωτικού χώρου πέραν του γνωστού. Ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες στις εσωτερικές συσκέψεις εκτιμούν ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ μπορεί να διαιωνισθεί, αν και παραδέχονται τη φθορά από τα δυόμισι χρόνια της κυβερνητικής θητείας, λόγω της ακόμη μεγαλύτερης απώθησης, όπως λένε ηγετικά της στελέχη, που προκαλεί η προσφερόμενη εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε εναλλακτική είναι ούτε περί προτάσεως πρόκειται. Είναι συνταγή χρεοκοπίας και γι’ αυτό υπάρχει ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας» τονίζουν τα ίδια στελέχη και ήδη αυτό τονίζεται σε ανώτατο επίπεδο ακόμη και από τον Πρωθυπουργό.
Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται δεν πτοούν τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε όλες τις συνομιλίες του ότι το κλίμα αλλάζει σταδιακά και πως η ΝΔ θα ανατρέψει τα εις βάρος της δημοσκοπικά στοιχεία.
Υπάρχουν όμως και παράγοντες της ΝΔ που, παρά την αισιοδοξία τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, λένε ότι για την Κεντροδεξιά δεν είναι απλώς ζητούμενο να στηρίζεται στις αδυναμίες των αντιπάλων της αλλά να δίνει προοπτική, ελπίδα, με επιχειρήματα και διέξοδο και μην επενδύει στον φόβο.

«Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και υπάρχουν αρκετοί γύροι. Μέρα με τη μέρα θα αναδεικνύεται η καταστροφική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»
αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμμένει να προτάσσει τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της προοπτικής νίκης της ΝΔ και της ανατροπής του σημερινού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η βασική επιδίωξη της ΝΔ είναι να αποτρέψει την επιβεβαίωση του κλασικού αξιώματος της πολιτικής, ότι δηλαδή «όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι ηγέτες υπόκεινται στον νόμο της φθοράς», που πλήττει τους πάντες, είτε θεωρούνται πετυχημένοι διαχειριστικά είτε όχι.

«Το αποτέλεσμα εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό από εμάς»
υπογραμμίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, αρκεί να μη γίνουν λάθη, διευκρινίζουν, αν και δεν παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν για να αντιστραφεί το κλίμα.
Ακόμη υποστηρίζουν ότι η ΝΔ θα καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα πως θα εκφράσει καλύτερα τις απαιτήσεις του έχοντας ως επιχείρημα και την πορεία των τελευταίων δυόμισι ετών και επιμένουν ότι θα ευνοηθούν από τις τεράστιες αδυναμίες του αντιπάλου τους, του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση όμως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ και να επαναπατριστούν πολιτικά και πολίτες που ανήκουν ευρύτερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς και στις εκλογές του 2012 είτε είχαν επιλέξει την αποχή είτε ψήφισαν άλλα συγγενή κόμματα. Αυτός θα είναι ο βασικός στόχος της ΝΔ, που στοχεύει στο 16,5%, δηλαδή στη μεγάλη δεξαμενή του περίπου 1 εκατ. ψηφοφόρων που κινήθηκαν σε κόμματα δεξιά της ΝΔ.
Αυτή είναι η γραμμική εξέλιξη των πραγμάτων αλλά σε μια εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες. Ενας κίνδυνος είναι η προοπτική μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που θα προσέλθει στις κάλπες να ακολουθήσει το «ρεύμα» και αν, παραμονές των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά, θα έχει, με βάση την εμπειρία άλλων αναμετρήσεων, το προβάδισμα.
Ακόμη η ηγετική ομάδα της ΝΔ ελπίζει και στη στήριξή της από κεντρώους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ που είναι ενοχλημένοι με όσα γίνονται στο ιστορικό, άλλοτε πανίσχυρο κόμμα και τους απωθεί ο «αδελφοκτόνος πόλεμος», ειδικά μετά την ίδρυση κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το νέο κόμμα θα κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα τους δώσει πόντους.
Πολλοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ παραμένουν συγκρατημένοι και δεν αποδέχονται την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου στο σύνολό της καθώς πολλές φορές έχει πέσει έξω και εκτιμούν ότι πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα.
Σε πρώτο πλάνο ο Πρωθυπουργός


Η καμπάνια της ΝΔ θα έχει σε πρώτο πλάνο τον Πρωθυπουργό, τον οποίο θα εμφανίζει ως τον εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας στον τόπο και αυτόν που θα οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά μετά τις εκλογές. Στο επίκεντρο θα είναι ο κ. Σαμαράς, που παραμένει κατά τους συνεργάτες του (π.χ., Χρύσανθο Λαζαρίδη) το πιο ισχυρό χαρτί της ΝΔ, και επικαλούνται τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τονίζοντας ότι υπερτερεί σε κρίσιμους δείκτες.
Αρα θα επιχειρηθεί και απευθείας σύγκριση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο δεν θα γίνει τηλεοπτική αναμέτρηση (ντιμπέιτ), με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν και ακούγονται και αντίθετες φωνές στη ΝΔ, στη λογική ότι απαιτείται να υπάρξει διά ζώσης αντιπαράθεση για να φανεί και σε εθνικό δίκτυο σε πραγματικό χρόνο η διαφορά των δύο πολιτικών. Ο κ. Σαμαράς το απέκλεισε οριστικά προχθές το βράδυ, καθώς κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της ΝΔ, είπε:«Δεν συνομιλώ με υβριστές».
Παράλληλα θα αναδεικνύονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιδιωχθεί η αποδυνάμωση και εξουδετέρωση του πολιτικού λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας στον μέγιστο βαθμό, όπως λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, τις αντιφάσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βασικά σημεία της οικονομικής πρότασής του, η οποία κατά τη ΝΔ θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ και πτώχευση.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής θα προβάλλεται το δίλημμα αλήθεια – ψεύτικες υποσχέσεις και ήδη προβάλλεται από το Διαδίκτυο σε αμέτρητα sites και blogs το σύνθημα «Κάποιοι παίζουν την Ελλάδα στα ζάρια. Εμείς με την Ελλάδα δεν παίζουμε».
Ακόμη θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη θετικών γεγονότων στην οικονομία, όπως η έξοδος στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα, και εκ των πραγμάτων θα τίθεται και το διακύβευμα των εκλογών: Περιπέτεια ή σταθερότητα; Η αλήθεια και η ευθύνη θα είναι σε πρώτη φάση οι λέξεις που θα προβάλλονται όλο και πιο έντονα.
Σύγκρουση με την Κουμουνδούρου


Το επιτελείο του κ. Σαμαρά έχει αποφασίσει να υπάρξει κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα και θα αναδεικνύονται με όλους τους τρόπους οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκλογική επικράτησή του, όπως η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όσο μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκτιμάται η στάση πολλών αναποφάσιστων και θα καταγραφούν πολλές απευθείας ανταλλαγές ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων, αν και μέχρι στιγμής το ισοζύγιο είναι αρνητικό για την Κεντροδεξιά.
Στη ΝΔ υπάρχει η εκτίμηση ότι η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων θα λάβει τις αποφάσεις της κυριολεκτικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ακόμη και την παραμονή των εκλογών. Εξάλλου υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα κριθεί από μεγάλα ρεύματα ψηφοφόρων και άρα μιλάνε με τα τωρινά δεδομένα για ντέρμπι.


Οχι σε ανοιχτές συγκεντρώσεις
Ο Καραμανλής, τα ψηφοδέλτια και η επιθετική καμπάνια

Η ΝΔ αποφάσισε σε αυτές τις εκλογές να μην πραγματοποιήσει ομιλίες σε ανοικτούς χώρους, πλατείες και γυμναστήρια αλλά να γίνουν συγκεντρώσεις με στοχευμένο ακροατήριο, ενώ θα επιδιωχθεί η προσωπική επαφή με τους πολίτες. Αυτό που προέχει για την ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι όχι να δοθεί έμφαση στη μάχη των εντυπώσεων αλλά να ακουστούν επιχειρήματα και να προβληθούν οι θέσεις της, οι οποίες κατά τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υπερέχουν του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε χθες περιοδείες με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες και επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερους νομούς. Την προεκλογική καμπάνια ανέλαβαν οι εταιρείες Newtons και Αdmine, που είχε αναλάβει και την εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του 2012. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να προβάλλονται και τα πρώτα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία της ΝΔ και στο Διαδίκτυο, όπου επανεμφανίστηκε έπειτα από πάρα πολύ καιρό ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης. Ηδη στα γραφεία της ΝΔ υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που δίνει διαδικτυακές μάχες, ενώ στα ΜΜΕ θα δίνει τις δικές της απαντήσεις η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ως εκπρόσωπος του κόμματος.
Στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» και ως την προσεχή Τετάρτη θα έχουν «κλειδώσει» στο σύνολό τους. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η ανανέωση καθώς η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίμο και με τη συνδρομή στελεχών όπως ο Λευτέρης Ζαγορίτης και ο Μενέλαος Δασκαλάκης (νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού). Σε ποσοστό 90% οι λίστες είναι έτοιμες, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, απλά θα υπάρχουν ορισμένες εκπλήξεις την τελευταία στιγμή, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να τοποθετηθούν ηχηρά ονόματα που θα αναδεικνύουν και τους δύο κόσμους που συγκρούονται, όπως λένε από τη ΝΔ. Επίσης ο Πρωθυπουργός δέχεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εισηγήσεις να προχωρήσει σε διεύρυνση με τη συμμετοχή στις «γαλάζιες» εκλογικές λίστες και προσώπων που δεν ανήκαν στη ΝΔ ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα της συστράτευσης και ευρύτερων δυνάμεων. Στη μάχη θα είναι κανονικά παρών και ο Κώστας Καραμανλής και θα συμμετέχει στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης, όπως πράττει από το 1989, όπου εκλέγεται χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κλειδώσει την ύστατη στιγμή και στις εκλόγιμες θέσεις θα είναι πιθανότατα, όπως φαίνεται, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης (έχει ήδη αναλάβει κεντρικό ρόλο και απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ), ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ενδεχομένως ο Σταύρος Παπασταύρου. Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται είναι και αυτό του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρου Φορτσάκη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk