Το Ισραήλ ανεγείρει 78 κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το πράσινο φως έδωσαν οι ισραηλινές αρχές στην ανέγερση 78 σπιτιών σε κοινότητες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το κλίμα στην πόλη είναι οξυμένο με νωπή ακόμη τη βάρβαρη επίθεση στη συναγωγή. Η απόφαση ήδη προκάλεσε επικρίσεις ως «ασυνεπή με τον στόχο της μείωσης της έντασης» από τις ΗΠΑ, ενώ το ζήτημα του εποικισμού έχει φέρει πρόσφατα σύννεφα στις σχέσεις με την ΕΕ. Διαθρησκειακή έκκληση για ειρήνευση από το χώρο της συναγωγής που έγινε η επίθεση, με απόντες όμως τους υψηλόβαθμους θρησκευτικούς ηγέτες εβραίων και μουσουλμάνων.

Το πράσινο φως έδωσαν οι ισραηλινές αρχές στην ανέγερση 78 σπιτιών σε κοινότητες εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το κλίμα στην πόλη είναι οξυμένο με νωπή ακόμη τη βάρβαρη επίθεση στη συναγωγή. Η απόφαση ήδη προκάλεσε τις επικρίσεις των ΗΠΑ που την χαρακτηρίζει ως «ασυνεπή στον στόχο της μείωσης της έντασης», ενώ το ζήτημα του εποικισμού πρόσφατα έχει φέρει σύννεφα και στις σχέσεις με την ΕΕ.

Διαθρησκειακή έκκληση για ειρήνευση από το χώρο της συναγωγής που έγινε η επίθεση, με απόντες όμως τους υψηλόβαθμους θρησκευτικούς ηγέτες εβραίων και μουσουλμάνων.

Με την επίθεση ακόμη νωπή, οι αρμόδιες αρχές της ενέκριναν την ανέγερση 50 σπιτιών στην κοινότητα εποίκων Χαρ Χομά της νοτιοανατολικής Ιερουσαλήμ και άλλων 28 στο Ραμότ, στο βορειοδυτικό τμήμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το πρόγραμμα εποικισμού είναι ένα από τα κεντρικότερα αγκάθια στο Παλαιστιανικό και κάθε επέκτασή του προκαλεί δυσφορία στους Παλαιστίνιους καιη συγκυρία της νέας απόφασης, ιδιαίτερα όταν αφορά την ανατολική Ιερουσαλήμ που «βράζει», είναι εμπρηστική.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη νέα απόφαση. Ο εκπρόσωπός του Τζεφ Ράθκε υπογράμμισε την «ξεκάθαρη και συνεχή αντίθεση [των ΗΠΑ] στην εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ».

«Σε αυτήν την ευαίσθητη χρονική στιγμή, δεν θεωρούμε αυτήν την δραστηριότητα συνεπή με τοην στόχο της μείωσης της έντασης και της αναζήτησης ειρηνικής διεξόδου» τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk