Σε πρόωρες εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου προχωρά η ιαπωνική κυβέρνηση, αναβάλλοντας επίσης την αύξηση της φορολογίας που είχε προγραμματιστεί για τον ίδιο μήνα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας.

Με τις πρόωρες εκλογές, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Σίνζο Άμπε επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη θέση του στο Κοινοβούλιο -η αντιπολίτευση εμφανίζεται αρκετά αδύναμη- σε μία ευνοϊκή περίοδο για τον ίδιο, και πριν χρειαστεί να περάσει δύσκολα οικονομικά μέτρα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν πως η ιαπωνική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2014 παρέμεινε σε ύφεση.

Η οικονομική επιβράδυνση οφείλεται στις επιπτώσεις της αύξησης του συντελεστή του φόρου κατανάλωσης από 5% στο 8% τον περασμένο Απρίλιο και ως εκ τούτου επιδιώκεται η αναβολή της νέας αύξηση του φόρου από το 8% στο 10%.

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου κατανάλωσης στο 10% έως τον Οκτώβριο του 2015 προβλέπεται από νόμο που ψηφίστηκε το 2012.

Στη βάση αυτή ο Άμπε ανακοίνωσε τη διάλυση της Κάτω Βουλής και προκήρυξε εκλογές, ώστε να μπορέσει να λάβει με μεγαλύτερη ευχέρεια στο μέλλον τις αποφάσεις για την πορεία της ασιατικής οικονομίας.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Άμπε δεν απειλείται πολιτικά, καθώς ευνοείται από τον κατακερματισμό των άλλων πολιτικών σχηματισμών και την έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων.