Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Αντιπολίτευση με αφορμή την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις κινούνται πάνω σε κινούμενη άμμο και τονίζει την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την έξοδο από το μνημόνιο οδηγεί στο πουθενά, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Πάνος Καμμένος πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ χαρακτηρίζοντας την έκθεση «κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά», προσθέτει ότι το μόνο που της απομένει είναι να παραιτηθεί.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τα πηγαίνει καλά ούτε μέσα, ούτε έξω. Στο εξωτερικό αν και επιθυμούσε μια γρήγορη πολιτική λύση για το θέμα του Μνημονίου προκειμένου να διαμορφώσει τις συνθήκες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν βρήκε σύμφωνες ούτε τις αγορές, ούτε τους πιστωτές, ούτε τους διεθνείς οργανισμούς.»

» Και όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή η λύση, αλλά γι’ αυτή την πολιτική σκοπιμότητα θυσίασε και το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του χρέους. Λέγοντας ότι το χρέος είναι ήδη βιώσιμο ή ότι βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας, υποβάθμισε τη σημασία του».

«Αυτό» συνεχίζει ο ίδιος, «αναγνωρίζεται και από την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία από τη μια πλευρά ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και από την άλλη καθιστά τη βιωσιμότητα του χρέους ως το βασικό παράγοντα για μια βιώσιμη ανάπτυξη.»

» Από την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού φαίνεται επίσης ότι και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πέρα από τα όσα γνωρίζαμε για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον και την τελευταία θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης.»

» Επιπλέον, εκφράζονται επιφυλάξεις για τις επίσημες προβλέψεις σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, επισημαίνεται η απουσία ενός συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη από το 2015 κι έπειτα».

«Όλα δείχνουν ότι ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο οδηγεί στο πουθενά» καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Καμμένος: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

«Κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος το πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ζητώντας και την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Μετά από αυτό, το μόνο που απομένει, είναι η άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Καμμένος.

ΔΗΜΑΡ: Αποσταθεροποιούνται οι κυβερνητικές παραδοχές

«Τις υπεραισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, τους αναποτελεσματικούς σχεδιασμούς και τις λανθασμένες πολιτικές επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία Έκθεσή του, επιβεβαιώνοντας παρεμβάσεις και εκτιμήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

«Οι επισημάνσεις για την ανυπαρξία ενός εθνικού προγράμματος για την εποχή μετά το ‘μνημόνιο’ με συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα και αιτιολογήσεις, όπως και οι αβεβαιότητες που διατυπώνονται ως προς το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους, αποσταθεροποιούν τις ακλόνητες κυβερνητικές παραδοχές. Παράλληλα, οι αναφορές στο ατελέσφορο των σχεδιασμών και ανασχεδιασμών, που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, η υπογράμμιση του ατεκμηρίωτου των παρεμβάσεων για τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 2,9% του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και η επισήμανση ότι στον κρίσιμο τομέα των μεταρρυθμίσεων δίνεται η εντύπωση ενός εργοταξίου όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και δεν τελειώνει ποτέ, πρέπει να προβληματίσουν ιδιαιτέρως την κυβέρνηση και να προκαλέσουν ευρύτατη συζήτηση Βουλή για τις απολύτως αναγκαίες αλλαγές πολιτικών» προσθέτει.