Λευκωσία: Ικανοποίηση για την ισχυρή στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο

«Το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας» υπογραμμίζει ο Φρανσουά Ολάντ σε απαντητική επιστολή του προς τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, επισημαίνοντας πως η Γαλλία «θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε». Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία.

«Το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας» υπογραμμίζει ο Φρανσουά Ολάντ σε απαντητική επιστολή του προς τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τις προκλήσεις στην ΑΟΖ, επισημαίνοντας πως η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο κυπριακό, θέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, διά στόματος του προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ, σε απαντητική του επιστολή προς τον κύπριο Πρόεδρο Ν.Αναστασιάδη, υπογραμμίζει -όπως ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης- ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή».

Και σημειώνει ότι «το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε με ικανοποίηση την αναφορά του Φρανσουά Ολάντ ότι «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε».

Αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θέση της Γαλλίας ότι μια λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναφορά ότι «μόνο μία λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι, επίσης, και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές αρχές».

Η επιστολή του Γάλλου προέδρου απεστάλη ως απάντηση σε επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, με θέμα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική