Δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε «διάλογο κωφών», δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος ΝίκοςΑναστασιάδης, παρά τις νουθεσίες και υποδείξεις που, όπως αποκάλυψε, λαμβάνει από διάφορες πλευρές για επάνοδο στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι θα ήταν ανάξιος της εντολής του λαού, αν παρέμενε στις συνομιλίες, υπό καθεστώς απειλών και αποδοχής δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως η απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, πέντε μέρες πριν από την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και διαψεύδει όσους πίστεψαν τις κατ’ ιδίαν και δημόσιες διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Σημείωσε πως οι περιφερειακές συγκυρίες μπορεί να αποτρέπουν κάποιους να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, «έστω και αν αναγνωρίζουν πλήρως το δικαιολογημένο της απόφασής μας για αναστολή της συμμετοχής μας στον υπό εξέλιξη διάλογο».

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, επισήμανε πως «κάποιοι τρίτοι, από ξένες χώρες,» συμβουλεύουν πως είναι δυνατόν ο φυσικός πλούτος να καθοριστεί από τώρα με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων. «Θέλω να τους υποδείξω», υπογράμμισε, «πως ποτέ, μα ποτέ δεν θα γίνει κάτι ανάλογο δεκτό».

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και εφόσον εξευρεθεί λύση, μέσα από τη λύση αυτή βεβαίως θα καρπωθούν από τα οφέλη και οι Τουρκοκύπριοι» τόνισε ο κύπριος πρόεδρος.