ΚΕΠΕ: Σε φάση ανάκαμψης φαίνεται πως εισέρχεται η οικονομία

Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, βάσει της αποκλιμάκωσης της ύφεσης σημειώνει το ΚΕΠΕ. Προειδοποιεί όμως ότι το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με την Ελλάδα να καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το επόμενο εξάμηνο, με πρώτη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Καταλυτικά θα λειτουργήσουν και τα stress test των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι πολιτικές εξελίξεις.

Η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, με βάση την αποκλιμάκωση της ύφεσης σημειώνει το ΚΕΠΕ. Προειδοποιεί ωστόσο ότι το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με την Ελλάδα να καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις το επόμενο εξάμηνο, με πρώτη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Καταλυτικά θα λειτουργήσουν και τα stress test των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση με τους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει το ΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει σύγκλιση τουλάχιστον σε ότι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα όπως η δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Ειδικότερα το ΚΕΠΕ επικαλούμενο και την έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει σε έκδοσή του ότι «η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι θα εισέλθει άμεσα σε φάση ανάκαμψης, με βάση την αποκλιμάκωση της ύφεσης το 2ο τρίμηνο του 2014, όπου το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε μείωση κατά -0,3%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο 0,6% για το 2014 και 2,9% το 2015. Επίσης, στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός για το 2014 θα είναι αρνητικός στο -0,8% και θετικός το 2015, με την εκτίμηση να είναι στο 0,3%. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται στο 25,8% για φέτος και στο 23,8% για το 2015».

Το κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι προκλήσεις πολλές

«Ωστόσο, αν και η οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς την ανάκαμψη, το οικονομικό κλίμα παραμένει εύθραυστο. Το επόμενο εξάμηνο η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Αρχικά προέχουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και η επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.»

» Επίσης, καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες και οι συζητήσεις για την ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο, αν και έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης, παραμένει σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το ΑΕΠ. Τέλος, βασική πρόκληση για την οικονομία αποτελούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει το ΚΕΠΕ.

Επικίνδυνη η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος

Στην ανάλυση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «πληθαίνουν οι συζητήσεις ως προς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, να αδυνατεί να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, που επιβαρύνεται λόγω της αβεβαιότητας αυτής.»

» Στη φάση που βρίσκεται η χώρα απαιτείται σύγκλιση σε ουσιώδεις προτεραιότητες, όπως η συμφωνία για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας μας με άξονα την αύξηση της παραγωγικότητας και με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της καινοτομίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk