Θεσμικό ζήτημα λόγω της μη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση έθεσαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων κατά την διάρκεια της δίωρης συνάντησης και συζήτησης τους με τον Αλ. Τσίπρα, στο γραφείο του στη Βουλή.

Μετά το πέρας της συνάντησης εκπρόσωποι των δικαστικών αναφέρθηκαν στο θέμα σε συζήτηση τους με δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι με την μη εφαρμογή αποφάσεων όπως αυτές για τις καθαρίστριες ή για τους ένστολους, παραβιάζεται η έννομη τάξη και το κράτος δικαίου.

Επιπλέον, μιλώντας έξω από το γραφείο του κ. Τσίπρα, οι εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, είπαν ότι όπως οι δικαστικοί δεν πρέπει να πολιτικολογούν, έτσι και από τους πολιτικούς θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις με τις οποίες κρίνονται αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να αποφεύγονται πολιτικές δηλώσεις για το έργο της δικαιοσύνης, η απάντηση που έδωσαν κορυφαίοι δικαστικοί ήταν: «Ασφαλώς θα έπρεπε. Αυτό το έχουμε πει επίσης τόσες φορές ότι πρέπει και να αποφεύγουν και να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις, όχι βέβαια στην έννοια της ευρείας κριτικής, αλλά όταν αυτό συνιστά περέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Ως προς την ύπαρξη πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης, δικαστικοί που συμμετείχαν στην συνάντηση σημείωσαν ότι αν υπάρχουν, εξαρτάται από τους ίδιους τους δικαστές και κατά πόσο τις δέχονται και υποκύπτουν σε αυτές.

Κατά την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκαν εκτενώς και τα μισθολογικά των δικαστών, οι οποίοι σημείωσαν ότι δεν έχουν λάβει τίποτε για την αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών τους, παρά τη εντύπωση που όπως είπαν, επιχειρεί να καλλιεργήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις οφείλουν να προστατεύουν την δημοκρατική και κοινωνική επιταγή του Συντάγματος που θέτει αναμφισβήτητα κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και ότι τα κριτήρια αυτά δεν μπορούν να σχετικοποιούνται από καμία υπέρτερη αξιολόγηση υπό το μανδύα ενός κακώς εννοούμενου και θολού δημοσίου συμφέροντος.

Τόνισε ότι η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική αλλά κρίση αξιών και κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα, εμπιστοσύνηη οποία οφέιλει να αποκατασταθεί τόσο μέσω της έμπρακτης προστασίας της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα πρέπεινα αφήνονται ανεπηρέαστοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όσο και με την απόρριψη λογικών που υπαγορεύουν την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων τριών ταχυτήτων:Αποφάσεων που εκτελούνται, αποφάσεων που εκτελούνται με καθυστέρηση ή και καθόλου και τέλος αποφάσεων που νομιμοποιούν εξόφθαλμα αντισυνταγματικές επιταγές.

Επίσηςαναγνώρισε την αναγκαιότητα σεβασμού της δικαστικής απόφασης του μισθοδικείου που δικαιώνει τις δικαστικές ενώσεις και σημείωσε ότι η εισοδηματική αποκατατάσταση όσων έχουν υποστεί περικοπές οφείλεινα γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ορθολογικό.