Χονγκ Κονγκ: Σε καταλήψεις κτιρίων θα προχωρήσουν οι φοιτητές

Σε καταλήψεις κτιρίων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ, εάν ο κυβερνήτης Λιούνγκ δεν παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας της Κίνας. «Ελπίζουμε να παραιτηθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.

Σε καταλήψεις κτιρίων είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι φοιτητές στο Χονγκ Κονγκ, εάν ο κυβερνήτης Λιούνγκ δεν παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής ανεξαρτησίας της Κίνας.

«Ελπίζουμε να παραιτηθεί, σε διαφορετική περίπτωση θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών.

Πάντως με τις κινήσεις των φοιτητών δεν φαίνεται να συμφωνεί το Occupy Central, το βασικό κίνημα που πρωταγωνιστεί στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Μιλώντας στο BBC, ο Τσαν Κιν-μαν εκπρόσωπος του κινήματος, κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά με ειρηνικά μέσα.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο κυβερνήτης πρέπει να παραιτηθεί. «Μπορούμε να μιλήσουμε με οποιονδήποτε από την κυβέρνηση εκτός από εκείνος. Να παραιτηθεί για το καλό του Χονγκ Κονγκ» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία των Φοιτητών συμπαρατάχθηκε με το Occupy Central.

Οι φοιτητές αρχικά διοργάνωσαν κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, ενώθηκαν μαζί με τους μαθητές και κατέβηκαν στους δρόμους.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Τα πιο διαδεδομένα hashtag στο Twitter είναι:

  • #hongkongprotests
  • #umbrellarevolution ή σκέτο #umbrella
  • #occupycentral και #occupyHK

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk