Να προσδιορίσει το διάδοχο σχήμα της τρόικας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης με ερώτηση που του απηύθυνε για την πρόθεση της Κομισιόν να αντικαταστήσει την τρόικα με μια νέα δομή βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη γίνεται μια ημέρα μετά την δημόσια αναφορά ανώτατου στελέχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι Κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν «το τι θα γίνει μετά την έξοδο από το Μνημόνιο», αλλά και δύο ημέρες πριν την ανεπίσημη επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ερώτησή του στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην αναφορά ότι στο μέλλον θα πρέπει να αντικατασταθεί η τρόικα με μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον Πρόεδρο της Κομισιόν να τον πληροφορήσει για το «χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την ‘αντικατάσταση’ της τρόικα», καθώς επίσης, «ποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα περιλαμβάνει η νέα δομή και τι μορφή θα έχει».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από τον Πρόεδρο της Κομισιόν να του επισημάνει ποια είναι, κατά τη γνώμη του, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία της τρόικα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επίσης, κατά πόσο πιστεύει ότι τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί έχουν ως αιτία, εκτός από την έλλειψη λογοδοσίας και νομιμοποίησης, και την επιβολή αντικοινωνικών και υφεσιακών οικονομικών πολιτικών, παρά τη θέληση λαών και κυβερνήσεων.