Xοντραίνει ακόμα περισσότερο η κόντρα της κυβέρνησης της Αργεντινής με τον αμερικανό δικαστή που δικαίωσε τα κερδοσκοπικά funds. Λίγο πριν την 30ή Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα οφείλει να καταβάλει μία ακόμα δόση στους (ήδη απλήρωτους) κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, ο 84χρονος Τομάς Γκριέσα έβαλε την Αργεντινή σε καθεστώς απείθειας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τους νομικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες και ενός από τα funds, που κέρδισε το δικαίωμα να πληρωθεί για τα ομόλογα που κατέχει χωρίς το «κούρεμα» που αποδέχθηκε σχεδόν το 93% των υπόλοιπων πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστής δεν δικαίωσε απλώς τα funds στη μακρά νομική τους διαμάχη με τη χώρα της Νοτίου Αμερικής, αλλά απαγόρευσε στην Bank of New York Mellon να πληρώσει οποιονδήποτε άλλον ομολογιούχο, εάν προηγουμένως η Αργεντινή δεν εξοφλήσει το περίπου 1,3 δισ δολάρια στα funds. Η χώρα αρνείται να πληρώσει αυτό το ποσό και καλεί και αυτούς τους ομολογιούχους να αποδεχθούν το κούρεμα που δέχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, ώστε να μην επιτρέπεται σε μικρές ομάδες (κερδοσκόπων, κυρίως) επενδυτών να μπλοκάρουν τις προσπάθειες χωρών να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.
Σε κάθε περίπτωση, στις 30 Ιουλίου έμειναν απλήρωτοι οι κάτοχοι των κουρεμένων ομολόγων και η χώρα κηρύχθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Δεν είναι ότι δεν είχε να τους πληρώσει, αλλά η δικαστική απόφαση δεν επέτρεπε στην τράπεζα της Νέας Υόρκης να ανοίξει το συρτάρι της.

Ο δικαστής είχε από τότε προειδοποιήσει την Αργεντινή ότι θα την κηρύξει σε καθεστώς απείθειας, ωστόσο, τήρησε στάση αναμονής, δεδομένου ότι γίνονταν κάποιες διαπραγματεύσεις για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε.

Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες συνέχισε να κατηγορεί τον δικαστή ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μίας πλευράς και τελικά επιχείρησε να τον παρακάμψει. Πέρασε νόμο από το Κογκρέσο, καλώντας τους κατόχους των κουρεμένων ομολόγων να εισπράξουν τις επόμενες δόσεις τους από την Banco de la Nacion Argentina με έδρα το Μπουένος Αϊρες και όχι από την τράπεζα της Νέας Υόρκης. Εναλλακτικά, τούς έδωσε το δικαίωμα να απευθυνθούν σε τράπεζα της Γαλλίας, χώρας με αυστηρή νομοθεσία όσον αφορά τη δράση των κερδοσκοπικών funds.Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι η δόση της 30ής Σεπτεμβρίου (περίπου 200 εκατ. δολάρια) είναι διαθέσιμη στην αργεντινή τράπεζα.

Η κίνηση αυτή προφανώς εξόργισε τον αμερικανό δικαστή, ο οποίος υλοποίησε την απόφασή του. Για τον 84χρονο Τομάς Γκριέσα η Αργεντινή είναι μια χώρα που περιφρονεί το δίκαιο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ο ίδιος θα μπορούσε να επιβάλει -όπως επιθυμούν οι εκπρόσωποι των funds- και πρόστιμο 50.000 δολαρίων/ημερησίως, ωστόσο, για την ώρα δεν προχώρησε και σε αυτή την κίνηση.

Η υπόθεση προφανώς έχει και πολιτική προέκταση, δεδομένου ότι η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, δείχνει καθαρά προς την πλευρά του Λευκού Οίκου για το γεγονός ότι αφήνει τα funds να δρουν ανενόχλητα. Λίγες ώρες προτού ο δικαστής ανακοινώσει την απόφασή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής είχε απευθυνθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσωπικά στον Τζον Κέρι, λέγοντας ότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα αποτελεί ανάμειξη στα εσωτερικά μιας χώρας.

Μετά την ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε ακόμα πιο σκληρό. Κατηγόρησε τον δικαστή ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. «Ο δικαστής κατέχει το θλιβερό ρεκόρ να είναι ο πρώτος που κηρύσσει σε απείθεια μια κυριάρχη χώρα, επειδή πληρώνει το χρέος της, αφού απέτυχε στην προσπάθειά του να εμποδίσει την αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Στην Αργεντινή ο Τύπος και οι οικονομικοί αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν τις συνέπειες της νέας εξέλιξης. Αρκετοί εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας στο διεθνές οικονομικό σκηνικό πέφτει ακόμα πιο χαμηλά, έστω και αν η Αργεντινή δεν έχει επαφή με τις διεθνείς αγορές εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα αναζητήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, τώρα θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επόμενες αποφάσεις του 84χρονου δικαστή και κυρίως, τι είδους κυρώσεις θα επιβάλει για την «απείθεια»; Θα αρκεστεί στο πρόστιμο των 50.000 δολαρίων ή θα απευθυνθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε αυτό πλέον να κληθεί να λάβει πιο σοβαρές αποφάσεις για τις διμερείς σχέσεις;

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Μπουένος Άιρες δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο και η εξέλιξη αυτή θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.