Νέα ενδοκυβερνητική κρίση σημειώνεται λίγες ώρες πριν έλθει η τρόικα στην Αθήνα, με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο να έρχεται ευθέως απέναντι στον συνάδελφό του υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει «μέτωπο» με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.
Εν μέσω της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου να σταματήσουν τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, νερό στο μύλο της εσωστρέφειας έριξε ο κ. Ντινόπουλος, ο οποίος με παρέμβασή του νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη στο θέμα του ελέγχου της μονιμοποίησης υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
«Εγώ είπα ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δε θα γίνουν απολύσεις και θέλω εργασιακή ειρήνη…Στην κόντρα Μητσοτάκη – Δούρου εγώ είμαι με την κ. Δούρουκαι αυτό που είπε ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» τόνισε (τηλεόραση ΑΝΤΕΝΝΑ) ο υπουργός Εσωτερικών προκαλώντας ενόχληση και στο Μέγαρο Μαξίμου που είδε για μια ακόμη φορά ένα νέο ενδοκυβερνητικό επεισόδιο.
Ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε έκπληκτος τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που είπε μεταξύ άλλων ότι έδωσε εντολή στο γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης να την εφαρμόσει. Ανέφερε πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εφαρμόζει τη νομιμότητα», αλλά διευκρίνισε πως «το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι κάποιοι κατεργαρέοι δήμαρχοι της δεκαετίας του 2000 και τα όσα έκαναν με τις προσλήψεις».
Οι νέοι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί και η σύγκρουση δυο υπουργών που εκλέγονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήδη προκαλούν μεγάλη συζήτηση στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου και σε μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. της ΝΔ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως δεν αντιδρούν μόνο οι 19 δήμαρχοι που κινούνται στα…αριστερά του πολιτικού χάρτη, δηλ. στηρίζονται είτε από το ΚΚΕ είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν και δήμαρχοι από το χώρο της κεντροδεξιάς, όπως π.χ. στην Αρτα και στο Ναύπλιο που είναι αντίθετοι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η δικομματική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα και στόχος της είναι να τελειώσει σύντομα η αξιολόγηση, αν και υπάρχουν πολλά καυτά ζητήματα, οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, κ.α. στα οποία υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».
Παράλληλα, δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος και η ενδοκυβερνητική ένταση για τις δηλώσεις περί φυγής των καταθέσεων από τον Άδωνι Γεωργιάδηπου βρίσκεται στο στόχαστρο όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και στελεχών της συμπολίτευσης και κυρίως των συναδέλφων του από τη ΝΔ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Κώστας Μαρκόπουλος και στελέχη όπως η Μαριάννα Πυργιώτη και ο Φαήλος Κρανιδιώτης κράτησαν αποστάσεις ή αποδοκίμασαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
Η άλλη ερμηνεία του υπουργού

«Το σχόλιό μου για τη Ρένα Δούρου ήταν ειρωνικό»
και «παραποιήθηκε πολλαπλώς» υποστήριξε, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος.

Το πρωί είχε προκληθεί θόρυβος από τη δήλωση του Αργ. Ντινόπουλου ότι στην κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την περιφερειάρχη Αττικής «εγώ είμαι με την κ. Δούρου».

«Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτά που είπε η κ. Δούρου, τάσσομαι αναφανδόν υπέρ αυτών που είπε η κ. Δούρου. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»
είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Στην απογευματινή ανακοίνωσή του, όμως, ο κ. Ντινόπουλος αναφέρει: «Το ειρωνικό σχόλιό μου στον ΑΝΤ1 για τη Ρένα Δούρου πολλαπλώς παραποιήθηκε».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών εξαπολύει επίθεση στον Σταύρο Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο για «γκεμπελισμό και φασιστική νοοτροπία», απαντώντας σε ανακοίνωση του κόμματος Το Ποτάμι, με την οποία τον κατηγορούσε για «παλαιοκομματική νοοτροπία», αναφορικά με τις δηλώσεις του για τη διαμάχη τού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Ρένα Δούρου.

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

«Μετά το ειρωνικό σχόλιό μου στον ΑΝΤ1 για τη Ρένα Δούρου, που πολλαπλώς παραποιήθηκε, θέλω να κάνω ένα σχόλιο αναφορικά με τη δήλωση του κυρίου Θεοδωράκη. Το Υπουργείο Εσωτερικών πράγματι «τάραξε στη νομιμότητα» τους δημάρχους, που αρνήθηκαν τους ελέγχους των συμβάσεων. Απέστειλε αμέσως όλα τα σχετικά έγγραφα στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για να εφαρμόσουν το νόμο. Ο κ. Θεοδωράκης, όμως, ταράζει κυριολεκτικά και την αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, κατηγορώντας με βαριές εκφράσεις το Υπουργείο Εσωτερικών για δήθεν παλαιοκομματική νοοτροπία. Αρκεί κανείς να ακούσει τις σημερινές δηλώσεις μου στα ΜΜΕ για να αντιληφθεί τον γκεμπελισμό και τη φασιστική νοοτροπία του κ. Θεοδωράκη».