«Η επονομαζόμενη «ομάδα Μαζιώτη» διαλύθηκε και οι ποινικοί που συμμετείχαν άρχισαν ληστείες μόνο για τον εαυτό τους, ενώ ο Επαναστατικός Αγώνας θα αργήσει να εμφανισθεί πάλι. Και αυτό επειδή οι αντιεξουσιαστές που είχαν ενεργό ρόλο σε αυτόν έχουν μείνει χωρίς καθοδήγηση ενώ δεν ενισχύονται πλέον και οικονομικά. Ο κύριος πλέον φόβος μας είναι η επανεμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος πιθανόν περιμένει την εξέλιξη ενός-δύο δικαστικών διαδικασιών που αφορούν ενόπλους συνεργάτες του και ύστερα πιθανόν θα χτυπήσει…»
Αυτή η ιδιότυπη άποψη φέρεται να κυριαρχεί ξαφνικά τις τελευταίες ημέρες στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία πλέον έχει «διχασθεί» σε σχέση με τη διερεύνηση της ληστείας του Διστόμου και την αναζήτηση των τριών δραστών Σπύρου Χριστοδούλου, Γιώργου Πετρακάκου και Σπύρου Δραβίλα. Άλλοι αξιωματικοί ωστόσο μιλούν για «παρακινδυνευμένες απόψεις και μία διχοτόμηση της έρευνας που πιθανόν κρύβει οδυνηρές εκπλήξεις για την ΕΛ.ΑΣ.».
Οι γκάφες των ληστών και οι εκτιμήσεις
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι τρεις ληστές του Διστόμου που χρησιμοποίησαν ταχύπλοο για τη διαφυγή τους είχαν… άγνοια χειρισμού του. Και αυτό διότι τις προηγούμενες ημέρες πριν από την ληστεία λύθηκαν οι κάβοι του και… χάθηκε στη θάλασσα, με δράστες και περιοίκους να προσπαθούν να το περιμαζέψουν. Συν τοις άλλοις, την ημέρα της ληστείας έσβηναν οι μηχανές του σκάφους στη διάρκεια της διαφυγής του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για έρευνα που είναι σε σχετικά καλό σημείο.
Πλέον στην αναζήτηση των τριών ληστών (σ.σ. σύμφωνα με τα ευρήματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων) στην Πελοπόννησο και στην Αττική προχωρά μόνο η Ασφάλεια Αττικής και όχι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι «πλέον οι τρεις καταζητούμενοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τον Επαναστατικό Αγώνα που πλέον έχει… διαλυθεί χωρίς τον Νίκο Μαζιώτη. Οι τρεις έχουν αυτονομηθεί σε ληστείες μόνο για προσωπικό όφελός τους αφήνοντας πίσω τους όποια συνεργασία με τον 44χρονο καταζητούμενο που συνελήφθη τον Ιούλιο στο Μοναστηράκι. Ένας-δύο πρώην σύντροφοι του Νίκου Μαζιώτη είναι πιθανόν «αδύναμοι» να οργανώσουν ένοπλη επίθεση».
Παράλληλα διατυπώνεται πλέον η άποψη ότι «η ένοπλη αυτή ομάδα δεν διαθέτει πιθανόν γιάφκα και ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα για την ύπαρξη διαμερίσματος-οπλοστασίου ήταν εντελώς λανθασμένο». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ζητηθεί από «θιασώτες» αυτής της άποψης να αρχίσει δικαστική έρευνα για «ψευδές δημοσίευμα που απέδιδε σε αστυνομική διαρροή πληροφορία ότι αναγνωρίστηκε ο Γιώργος Πετρακάκος στην έκρηξη παγιδευμένου οχήματος τον Απρίλιο του 2014 στην οδό Αμερικής έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος».
Περί στοιχείων
Ωστόσο ανώτατοι αξιωματικοί μιλούν για έναν λανθασμένο διαχωρισμό «αφού δεν έχουν προκύψει σαφή στοιχεία ούτε για ύπαρξη αυτόνομης ομάδας αντιεξουσιαστών που έκανε ένοπλες επιθέσεις για λογαριασμό του Επαναστατικού Αγώνα ούτε ότι η ομάδα ποινικών είχε αναλάβει μόνο τις ληστείες τραπεζών για την ενίσχυση της οργάνωσης του Νίκου Μαζιώτη».
Αντιθέτως οι ίδιοι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «η παρουσία του 44χρονου αντάρτη πόλης σε ληστείες (Μέθανα, Κλειτορία και άλλες) τα βίντεο των ληστειών με τουλάχιστον πέντε-επτά άτομα που συμμετείχαν αλλά και οι περιγραφές μαρτύρων για ένοπλες επιθέσεις όπως αυτή στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στα τέλη του 2013 δείχνουν ότι η δράση τους ήταν και ίσως παραμείνει ενιαία, με πιθανή καθοδήγηση από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα και τη μαχητική σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη. Κύριος φόβος είναι ότι οι τρεις άφαντοι καταζητούμενοι δεν θα αρκεσθούν στις ληστείες αλλά να συνδιοργανώσουν νέα ένοπλη επίθεση μεγάλου βεληνεκούς».