Ασάνζ: Αποχωρεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια που έχει βρει καταφύγιο στο κτίριο της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ του Wikileaks διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε πως πρόκειται «σύντομα» να φύγει. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια που έχει βρει καταφύγιο στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο Τζούλιαν Ασάνζ του Wikileaks διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε πως πρόκειται «σύντομα» να φύγει. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς.

Αναφορές στα ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό θέλουν την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ να έχει επιδεινωθεί. Το βρετανικό Sky News είχε μεταδώσει πως ο Ασάνζ αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα.

«Θα φύγω σύντομα από την πρεσβεία… αλλά ίσως όχι για τους λόγους που το Sky News και οι εφημερίδες του Μέρντοκ αναφέρουν» είπε με νόημα ο Ασάνζ. Όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση της υγείας τους, περιορίστηκε στο ότι ο εγκλεισμός σε ένα κτίριο χωρίς εξωτερικούς χώρους θα είχε επιπτώσεις στην υγεία του καθενός.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σύγχυση και ο εκπρόσωπός του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο Ασάνζ δεν θα μπορέσει να φύγει από την πρεσβεία, εάν δεν λυθεί το θέμα της έκδοσής του.

O Κρίστιν Χράφνσον δήλωσε ότι ο Ασάνζ θα φύγει από την πρεσβεία μόλις η βρετανική κυβέρνηση του δώσει τις εγγυήσεις που επιθυμεί, δηλαδή το δικαίωμα να ταξιδέψει ελεύθερα στον Ισημερινό, όπου έχει άσυλο.

«Το σχέδιο είναι να φύγει αμέσως μόλις η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ασάνζ.

Ο Ισημερινός είχε παρατείνει προ μηνών το άσυλο που έχει δώσει στον Ασάνζ, ο οποίος και καταζητείται από τις σουηδικές αρχές κατηγορούμενος για βιασμό.

Δημοσιογράφοι στα βρετανικά ΜΜΕ που έχουν συναντήσει τον Ασάνζ τον τελευταίο καιρό υποστηρίζουν ότι εμφανίζεται πολύ λιγότερο μαχητικός από ό,τι ήταν στην αρχή, οπότε και ήλπιζε πως ο «αποκλεισμός» του στην πρεσβεία θα τελείωνε γρήγορα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk