«Καθηλωμένο» κοντά στα ουκρανικά σύνορα παραμένει το ρωσικό κονβόι και Ουκρανοί συνοριοφύλακες ελέγχουν το φορτίο επί ρωσικού εδάφους. Περίπου 12 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Παρασκευής κοντά στη φάλαγγα των φορτηγών, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τη νύχτα πέρασαν τα σύνορα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

«Εξαιρετικά ανήσυχη» δηλώνει η Βρετανία από τις πληροφορίες δημοσιογράφων του Guardian και της Telegraph ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην Ουκρανία, διαμηνύοντας διά του υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ότι «μπορεί να υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες».

«Εάν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες ή οχήματα στην ανατολική Ουκρανία, πρέπει να αποσυρθούν αμέσως ειδάλλως οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές» δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στους δημοσιογράφους προσεχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο την κατάσταση στο Ιράκ και την Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άνδρες της συνοριοφυλακής πέρασαν το πρωί της Παρασκευής τα ουκρανικά σύνορα και ελέγχουν το φορτίο της ρωσικής φάλαγγας φορτηγών. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος απέναντι από την ουκρανική κοινότητα Ιζβαρίν, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ από το μεθοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ.

Υπό το φόβο ότι το φορτίο περιέχει στρατιωτικά εφόδια για τους φιλορώσους αυτονομιστές και η ανθρωπιστική αποστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα στρατιωτικής επέμβασης, το Κίεβο έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση εάν δεν ελεγχθεί πρώτα το φορτίο από Ουκρανούς αξιωματούχους και μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Τουλάχιστον 12 ρωσικά τεθωρακισμένα εμφανίστηκαν την Παρασκευή στο δρόμο προς το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ, κοντά στο κονβόι των 260 φορτηγών που μεταφέρουν σύμφωνα με τη Μόσχα σχεδόν 2.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας.

Προηγήθηκαν πληροφορίες δημοσιογράφων των βρετανικών εφημερίδων Guardian και Telegraph ότι 23 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα και οχήματα υποστήριξης, όλα με ρωσικές πινακίδες, πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία κοντά στο Ντονέτσκ λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, τοπική ώρα.

Ο Guardian επισημαίνει ότι η κίνηση δεν συνιστά κανονική ρωσική εισβολή, ωστόσο αποτελεί καθαρή απόδειξη ότι ρωσικά στρατεύματα είναι ενεργά εντός των ουκρανικών συνόρων.

«Το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας [FSB] της Ρωσίας που είναι υπεύθυνο για τα σύνορα στην περιοχή του Ροστόφ δεν επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία, μέσω του ρωσικού πρακτορείου Ria Novosti. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, από την Τρίτη, η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση που περιλαμβάνει και την περιοχή του Ροστόφ είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν περίπου 20 ημέρες και στις οποίες θα μετέχουν περισσότερα από 750 οχήματα και 3.000 άνδρες των μεταβιβάσεων.

Κίεβο και ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι με πρόσχημα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, η Μόσχα μπορεί να κινηθεί προς εισβολή στο ουκρανικό έδαφος έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Η Μόσχα από την πλευρά της επιμένει ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις και χαρακτηρίζει «παράλογες» τις κατηγορίες περί σχεδιαζόμενης εισβολής. Παγίως ταυτόχρονα αρνείται ότι οπλίζει και χρηματοδοτεί τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα ρωσικά φορτηγά παραμένουν σταθμευμένα σε αγρό κοντά στη μεθόριο έπειτα από ταξίδι εννέα ωρών την Πέμπτη. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της φάλαγγας η Ρωσία ζήτησε να κηρυχθεί κατεπειγόντως εκεχειρία στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη ως προς τις συνθήκες διέλευσης του κονβόι και παράδοσης της βοήθειας, αλλά σε μία πιθανή ένδειξη ότι ίσως βρεθεί λύση το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε την Παρασκευή ότι γίνεται συνεννόηση σχετικά με τη μεταφορά του φορτίου μέσω του μεθοριακού περάσματος Ιζβαρίν υπό τον έλεγχο Ουκρανών αξιωματούχων και παρουσία απεσταλμένων του ΟΑΣΕ.

Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στο Κίεβο για διαπραγματεύσεις σχετικά με την παράδοση του φορτίου του κονβόι.