Στηνπρώτη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής τουEnterpriseGreeceπου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, παρευρέθησαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Νίκος Δένδιαςκαι ο υφυπουργός κ.Νότης Μηταράκης. Μιλώντας προς τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Είναι προφανές ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να έρθω στη σημερινή συνάντηση είναι η σπουδαιότητα που αποδίδουμε –κι εγώ αλλά και ο κ. Μηταράκης – στο συγκεκριμένο συμβουλευτικό εργαλείο. Το συγκεκριμένο όργανο δημιουργήθηκε ως φορέας διευκόλυνσης και των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και των Ελληνικών εξαγωγών στο εξωτερικό. Αυτή λοιπόν η συμβουλευτική επιτροπή λειτουργεί ακριβώς για να υπηρετήσει καλύτερα τις δικές σας ανάγκες.

Υπάρχει μια συστημική διαφορά του τρόπου που προσπαθεί να κινηθεί το υπουργείο σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό νομίζω ότι μπορείτε να το παρατηρείτε σε μια σειρά από τομείς. Προσπαθεί να έρθει πολύ πιο κοντά στην αγορά, στους ανθρώπους της, να ακούσει και για τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσει, είτε αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ταstructuralfunds, είτε από οτιδήποτε άλλο, ώστε είναι εξατομικευμένα και να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς.

Εάν αυτό δεν το κάνει το υπουργείο, εάν αρκεστεί σε μία γραφειοκρατική συνολική αντιμετώπιση, όπως στο απώτερο παρελθόν, όπου καλή ώρα θα έρχεται ο υπουργός, θα σας λέει ωραία λόγια και δεν θα γίνεται τίποτα, φοβάμαι ότι δεν θα βοηθήσουμε σε κάτι.

Παρακαλώ λοιπόν θερμά για την ειλικρίνειά σας και υπογραμμίζω την παρατήρηση του κ. Μηταράκη, ως προς το εξατομικευμένο των παρατηρήσεων. Πραγματικά, πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα σ’ αυτή τη χώρα. Όμως, σ’ αυτό το πλαίσιο έχει σημασία να μπορούμε να λέμε συγκεκριμένα και λίγα πράγματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τα δικά σας συμφέροντα και μέσω των δικών σας συμφερόντων τα συμφέροντα της χώρας.

Και από εκεί και πέρα εμείς είμαστε στη διάθεσή σας, με όποιο τρόπο μπορούμε και αναμένουμε την ειλικρινή συμμετοχή σας. Δεν τα ξέρουμε όλα προς Θεού, αλλά ό,τι πράξουμε θα το κάνουμε με όλη την καλή διάθεση.Σας ευχαριστώ θερμά. Είμαι υπόχρεος για την παρουσία σας».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκηςμετά το τέλος τηςσυνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής τουEnterpriseGreeceπροέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας, δηλαδή η προσέλκυση των επενδύσεων και η προώθηση των εξαγωγών. Είχαμε θετικά αποτελέσματα το 2013 εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για το 2014 και τα επόμενα έτη. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ιδρύθηκε και λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2014 ο ενιαίος φορέας εξωστρέφειας.

Σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η συμβουλευτική του επιτροπή. Που αποτελείται από τους παραγωγικούς φορείς και οι οποίοι μας μεταφέρουν τα μηνύματα της αγοράς. Υπήρξε μια ταύτιση απόψεων για τις προτεραιότητες του 2014 και συμφωνήσαμε και για την στοχοθεσία του 2015.

Ο νέος ενιαίος φορέας θα λειτουργήσει πλήρως από την 1ηΟκτωβρίου και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα κριθούν στην πράξη. Το μέγα ζητούμενο είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ήδη, το 2014, βλέπουμε τα πρώτα θετικά σημάδια και μηνύματα».