• Αναζήτηση

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία πρόκειται να επικυρωθεί η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και να εξεταστούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία πρόκειται να επικυρωθεί η εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και να εξεταστούν οι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει το όνομα του επιτρόπου που θα προτείνει η Ελλάδα για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο δεν φαίνεται να κατέληξαν στο πρόσωπο.

Όπως είναι γνωστό, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει εκφράσει τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την επιθυμία της να προταθεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο φαίνεται ότι υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου φέρεται να έχει θέσει και ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Κούρκουλας, ο οποίος διατηρεί άψογες σχέσεις με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ και η Μαρία Δαμανάκη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανανέωση της θητείας της.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τον/ την επίτροπο της Ελλάδας, εκτός από το πρόσωπο καθαυτό, βρίσκεται και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει. Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να επιθυμεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο Ευ.Βενιζέλος, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, θα αισθάνεται άνετα με μια τέτοια εξέλιξη.

Πληροφορίες θέλουν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να στηρίζει την ανάληψη της θέσης από την Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από το χρόνο ανακοίνωσης του ονόματος της ελληνικής υποψηφιότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν η Ελλάδα αργήσει να ανακοινώσει την υποψηφιότητα, όλα τα σημαντικά χαρτοφυλάκια θα έχουν «κλειδώσει» και οι πληροφορίες θέλουν την Ντόρα Μπακογιάννη να μην ενδιαφέρεται για κάποιο που δεν είναι «πρώτης γραμμής».

Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε μια πιο λειτουργική και ευαίσθητη Ευρώπη

Την ανάγκη για μια πιο λειτουργική και ευαίσθητη Ευρώπη υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την προσέλευσή του στη συνάντηση προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και αντιπροέδρων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ερωτώμενος για το ποια είναι η ελληνική άποψη για τις θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν στην ΕΕ ο κ. Βενιζέλος απάντησε.

«Οι νέες ευρωπαϊκές θέσεις που θα καλυφθούν είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα είναι να προωθήσουμε τη δική μας προοδευτική πρόταση για μια πιο λειτουργική και ευαίσθητη Ευρώπη. Αυτή είναι η απάντηση μας προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk