Το μόλις έξι εβδομάδων κόμμα SMC πήρε την πρώτη θέση στις εκλογές στη Σλοβενία, βάζοντας τον πρωτοεμφανιζόμενο στην πολιτική αρχηγό του Μίρο Τσεράρ στο δρόμο για την πρωθυπουργία. Ο Τσεράρ εκλέγεται έχοντας δείξει την πρόθεσή του να αναθεωρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα με την ΕΕ -αντιτιθέμενος κυρίως σε ορισμένες κεντρικές ιδιωτικοποιήσεις.

Το κεντροαριστερής απόχρωσης SMC απέσπασε το 34,8/%, που μεταφράζεται σε 36 έδρες σε σύνολο 90. Το κεντροδεξιό κόμμα SDS του Γιάνεζ Γιάνσα -o oποίος βρίσκεται στην φυλακή για διαφθορά- συγκέντρωσε το 20,6%. Μικρότερα κόμματα εμφανίζονται έτοιμα για κυβέρνηση συνασπισμού με το SMC, πρωτίστως το σοσιαλιστικό SD και το DeSUS (Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων).

Το κόμμα στο οποίο ανήκε η απερχόμενη πρωθυπουργός Αλένκα Μπράτουσεκ, Θετική Σλοβενία, δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 4% που χρειάζεται για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Ο Τσεράρ αντιτίθεται ιδιαίτερα στην ιδιωτικοποίηση του σλοβενικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών και του αεροδρομίου της Λιουμπλιάνα. Είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα σημεία του πακέτου ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ με στόχο να πέσει το έλλειμμα στο 3% (φέτος, προβλέπεται να κλείσει στο 4,2%).

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Δείχνει ότι οι νέοι επέλεξαν μια δέσμευση σε μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα που δε διχάζει» δήλωσε ο Τσέραρ. Ο επιφανής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ίδρυσε το «Κόμμα του Μίρο Τσέραρ» (SMC) πριν από μερικές εβδομάδες έχοντας μαζί του μόνο ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.

«Το κόμμα μας επιδιώκει για τη Σλοβενία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ αλλά στο πλαίσιο αυτό εμείς θα αναζητήσουμε τους δικούς μας τρόπους να πετύχουμε αυτούς τους στόχους με τον καλύτερο τρόπο για τη Σλοβενία» είπε.