Μια ομάδα πρακτόρων φέρεται να αλωνίζει στην Ελλάδα, ενώ έχουν εντοπιστεί ήδη από τις Αρχές τέσσερα-πέντε πρόσωπα. Στην πολυσέλιδη δικογραφία φαίνεται ότι τα πρόσωπα αυτά, αλλοδαποί στην πλειονότητά τους, ζουν και δουλεύουν ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα και μεταδίδουν πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιέχονται στη δικογραφία για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν μυστικά μονοπάτια της κατασκοπείας και στη χώρα μας από συμμαχικές χώρες, θυμίζοντας σε αρκετά σημεία όσα καταγγέλλουν σήμερα το Βερολίνο και ο πρώην πράκτορας Εντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση της NSA.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και μετά το καλοκαίρι του 2012 σε υψηλά πρόσωπα»
είπε στο «Βήμα» δικαστής που γνωρίζει. Ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα από έφοδο αστυνομικών με την παρουσία εισαγγελέων σε «γιάφκα» στα νότια προάστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί γίνονταν η υποδοχή και η αποστολή πληροφοριών και εντοπίστηκαν μηχανήματα τα οποία έδειξαν πώς λαμβάνονταν και διαβιβάζονταν πληροφορίες στο εξωτερικό. Φαίνεται λοιπόν ότι το διάστημα που δρούσαν τα μέλη του κλιμακίου της CIA στη χώρα μας μεγαλώνει. Υπάρχει η αίσθηση ότι είχε στηθεί και «παραμάγαζο» ξένων υπηρεσιών, που «πουλούσαν» πληροφορίες και σε επιχειρηματίες, οι οποίοι με το αζημίωτο τις χρησιμοποιούσαν σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Ολα βρίσκονται καταγεγραμμένα σε ατζέντες και σημειώματα, σε απόρρητες συνομιλίες μεταξύ προσώπων που δεν γνώριζαν ότι τους παρακολουθούσαν οι ελληνικές Αρχές.
Τα «φιλέτα»


Μετά το καλοκαίρι του 2012, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στήθηκε ένα λόμπι για τον επηρεασμό της αγοράς υπέρ εταιρειών με προέλευση τη Μέση Ανατολή. Με βάση πληροφορίες από την ανάκριση, είχε μπλοκαριστεί η εκχώρηση «φιλέτου» –σήμερα έχει επικυρωθεί σε ελληνική εταιρεία –το οποίο διεκδικούσαν ξένες εταιρείες. Οι συνομιλίες εντοπίστηκαν ύστερα από παρακολούθηση πρώην διπλωμάτη έπειτα από άρση απορρήτου, ο οποίος μιλούσε ελεύθερα με τα καρτοκινητά. Το καλοκαίρι του 2013 ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με σύμβουλο μεγάλου πολιτικού παράγοντα, από τον οποίο προσπαθεί να «εκμαιεύσει» στοιχεία για τα ταξίδια του προϊσταμένου του και ακολούθως να μεταβιβάσει τις πληροφορίες στο εξωτερικό. Το αντικείμενο και το ενδιαφέρον του εμπλεκομένου πηγάζει διότι δραστηριοποιείται με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων.
Απορία προκαλεί επίσης επικοινωνία ενός εμπλεκομένου με πρώην υποδιοικητή ξένης μυστικής υπηρεσίας. Σε αυτήν εμφανίζονται να μοιράζουν με κύπριο επιχειρηματία ποσοστά σε νέα εταιρεία που θα δημιουργούσαν. Τον είχαν πλευρίσει να αγοράσει ένα από τα «φιλέτα» που εκχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ και υπόσχονταν μάλιστα να του εκχωρήσουν το 80% των κατασκευών που πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη και σήμερα η έρευνα για τα πρόσωπα που πηγαινοέρχονται στη χώρα μας με στόχο μεγάλες μπίζνες. Η ομάδα έχει δική της δομή, με αρχηγό και τακτικές συναντήσεις. Μάλιστα οι μισοί μένουν σε ξενοδοχεία και οι άλλοι σε μονιμότερα καταλύματα, αλλά κινούνται σε μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Σκοτεινά δίκτυα


Η έρευνα των τηλεφωνικών υποκλοπών έχει προχωρήσει στην αποκάλυψη ενός ευρύτατου δικτύου κατασκοπείας. «Για εμάς» είπε στο «Βήμα» εισαγγελικός λειτουργός «είναι στοίχημα να απαλλάξουμε τη χώρα από τα παράσιτα που έχουμε εντοπίσει. Εκτός από τους εμπλεκομένους, που κινούνται στις παρυφές της πολιτικής, δεν λείπουν οι λομπίστες, αλλά και σκοτεινά πρόσωπα, δήθεν δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες, που σπεύδουν με το αζημίωτο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σκοτεινά κέντρα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας».
Ο ανακριτής πιστεύει ότι λειτουργούσε και στη χώρα μας το ίδιο σύστημα παρακολούθησης με αυτό που καταγγέλλουν σήμερα το Βερολίνο και ο Σνόουντεν. Οι Αρχές περιμένουν πολλά από τον William B, το πρόσωπο που, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», αγόρασε το καρτοκινητό-σκιά με το όνομα Πέτρου από την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Μέσω αυτού του καρτοκινητού ενεργοποιούνταν το σύστημα παρακολούθησης, που κατέληγε στο κτίριο της NSA στο Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ.
Μετά την αποκάλυψη του ονόματός του ο γνωστός στους συνεργάτες του ως Bill εμφανίστηκε διά του συνηγόρου του και δήλωσε ότι θα απολογηθεί αυτοβούλως. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατασκοπεία σύμφωνα με το άρθρο 148, παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα. Ο Ελληνοαμερικανός την καταγωγή ήταν μέλος του κλιμακίου της CIA που έκανε τις υποκλοπές το 2004. Ο ίδιος πάντως αναμένεται να ισχυριστεί ότι πήρε εντολή να αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές χωρίς να γνωρίζει πως επρόκειτο να διαπραχθούν εγκληματικές πράξεις. Ο 65χρονος κάτοικος Βαλτιμόρης έχει συγγενείς στην Ελλάδα και σπίτι σε αιγαιοπελαγίτικο νησί.
Ανησυχία προκαλεί στις Αρχές ένα σημείωμα που βρέθηκε σε σπίτι εμπλεκομένου στην υπόθεση. Σε αυτό καταγράφονται απειλές για τη ζωή του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του προέδρου Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Φούκα: «Ο… (σ.σ.: αναφέρεται όνομα) θα κανονίσει τον Φ… που χώνει τη μύτη του παντού».

Τα σενάρια για τους προέδρους σε Αρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο
Αρχαιότητα ή διάρκεια; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τη μεθεπόμενη εβδομάδα για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια. Λόγω συνταξιοδότησης αποχώρησε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μιχάλης Θεοχαρίδης στις 30 Ιουνίου και από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Καραβοκύρης και ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού κ. Διονύσης Λασκαράτος. Για τις θέσεις των δύο προέδρων αναδίδεται πάντως «άρωμα γυναίκας» με δύο υποψήφιες έμπειρες και με ικανότητες. Η επιλογή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς στα ανώτατα δικαστήρια εκκρεμούν υποθέσεις μεγάλου δημοσιονομικού κόστους.
Αν ως κριτήριο επιλογής στον Αρειο Πάγο προκριθεί η αρχαιότητα, ενισχύεται η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου κ. Αθανάσιου Κουτρουμάνου, ενώ πολύ κοντά είναι αυτές των κ.κ. Γεωργίου Χρυσικού και Γεωργίου Γιαννούλη. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να προκριθεί η υποψηφιότητα της κυρίας Δήμητρας Παπαντωνοπούλου με κριτήριο τη… διάρκεια, καθώς σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες που αποχωρούν το 2015 εκείνη συνταξιοδοτείται σε τρία χρόνια. Πάντως συγχρόνως αποχωρούν από το ανώτατο δικαστήριο και οι αντιπρόεδροι κ.κ. Βασίλειος Λυκούδης, Αντώνης Αθηναίος και Γρηγόρης Κουτσόπουλος και από το Ελεγκτικό οι αντιπρόεδροι κυρία Ευφροσύνη Καραμποβίτη και κ. Δημήτρης Νταής.
Φαβορί στο Ελεγκτικό Συνέδριο εμφανίζονται ο αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Αγγελάρας και η κυρία Φλωρεντία Καλδή –με καταγωγή από τη Μεσσηνία -, καθώς και ο κ. Ι. Σαρμάς και η κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. Παράλληλα θα οριστεί και νέος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με πλέον πιθανό τον αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Απέσσο. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπήρξε καμία αποχώρηση στην ανώτατη βαθμίδα. Για τους αντιπροέδρους του ΑΠ επικρατέστεροι είναι οι αρεοπαγίτες κυρία Βασιλική Θάνου (πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) και οι κ.κ. Γιώργος Γεωργιέλλης, Παναγιώτης Ρουμπής, Ανδρέας Δουλγεράκης και Κωνσταντίνος Φράγκος. Ηδη οι υποψήφιοι για τις θέσεις προς προαγωγή πέρασαν από ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως ορίζει ο νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο –θα οριστεί ως τις 20 Ιουλίου -, είναι να τηρηθεί η επετηρίδα. Είναι άγνωστο όμως αν θα συμφωνήσει και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία ο κ. Αθανασίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ