• Αναζήτηση
 • Επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα της Β. Ελλάδας τον Ιούνιο

  Επιδεινώθηκε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500). Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζεται από την εταιρεία ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων ανήλθε στο -10 τον Ιούνιο, έναντι -9 το Μάιο, +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -18 τον Ιούνιο του 2013.Η αρνητική επίδοση του Ιουνίου αντανακλά την αρνητική επίδραση που ασκεί στην ψυχολογία των επαγγελματιών και επιχειρηματιών η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι πρόσθετοι φόροι που απαιτούνται να πληρωθούν φέτος.

  Επιδεινώθηκε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

  Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζεται από την εταιρεία ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων ανήλθε στο -10 τον Ιούνιο, έναντι -9 το Μάιο, +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -18 τον Ιούνιο του 2013.

  Η αρνητική επίδοση του Ιουνίου αντανακλά την αρνητική επίδραση που ασκεί στην ψυχολογία των επαγγελματιών και επιχειρηματιών η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και οι πρόσθετοι φόροι που απαιτούνται να πληρωθούν φέτος.

  Αντιθέτως, μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη αποφεύχθηκε εξαιτίας της θετικής εκτίμησης, που έχουν οι Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις για την κατάσταση τους το επόμενο εξάμηνο, ίσως και λόγω των προσδοκιών, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τις προβλέψεις για την πορεία της θερινής τουριστικής περιόδου.

  Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 19% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% το Μάιο του 2014. Στο 37% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 44%, έναντι 36% το Μάιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή. Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνονται στο 21% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι ποσοστού 20% το Μάιο. Στασιμότητα προβλέπει το 56% (54% τον Μάιο) και επιδείνωση το 23%, έναντι 26% τον προηγούμενο μήνα.

  Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 5% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 6% το Μάιο του 2013. Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 8%, έναντι 6% το Μάιο, ενώ το 87%, έναντι 88% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

  Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, μόλις το 12% δήλωσε πως τον Ιούνιο είχε αύξηση πωλήσεων (έναντι 14% το Μάιο). Τέλος, πτώση πωλήσεων δηλώνει το 37% (40% το Μάιο 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 51%, έναντι 46% τον προηγούμενο μήνα.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk