Συσσώρευση τιμών παρατηρείται στο χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με αναλυτές η αγορά ψάχνει νέους καταλύτες για να κινηθεί υψηλότερα. «Υπάρχει αναμονή στην αγορά για κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να την οδηγήσει υψηλότερα.

Αυτός θα μπορούσε να είναι το θέμα της ΔΕΗ που αποτελεί μια συμβολική μάχη για την κυβέρνηση» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο Νίκος Καυκάς, αναλυτής στη Merit Χρηματιστηριακή.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο το Εuroworking Group ενέκρινε μέσω τηλεδιάσκεψης τη δόση του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ η αγορά συνέδεσε την έγκριση της δόσης με μια νέα έξοδο της χώρας στις αγορές τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, οι αποδόσεις ομολόγων της περιφέρειας υποχωρούσαν την Παρασκευή μετά τις επεξηγήσεις της ΕΚΤ που θα δώσει από τον Σεπτέμβριο στις τράπεζες τη δυνατότητα να δανειστούν ως 1 τρισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο μόλις 0,25% με την ελπίδα ότι έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα προς επιχειρήσεις και καταναλωτές. Δύο στοιχεία του συγκεκριμένου προγράμματος ευνοούν τα ομόλογα της περιφέρειας:

Πρώτον, για τις τράπεζες της περιφέρειας που προσπαθούν να μειώσουν τον δανεισμό τους θα ισχύουν καλύτεροι όροι. Δεύτερον, μέρος των δανείων αυτών θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για την αγορά κρατικών ομολόγων και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι με απόδοση άνω του 0,25% προέρχονται από την περιφέρεια.

Ενας ακόμη λόγος που συνέβαλε στο ράλι των ομολόγων αποτέλεσε και το γεγονός ότι η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων μεγάλης κλίμακας.

Το πρόσφατο «πακέτο» μέτρων της ΕΚΤ ευνοεί την Ελλάδα, καθώς περιορίζει το κόστος δανεισμού πιέζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων, εκτιμά και η Goldman Sachs.

Η αγορά υποτιμά την προοπτική που έχει για τις ελληνικές τράπεζες η ανατιμολόγηση των καταθέσεων, ως έμμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών της ΕΚΤ, υποστηρίζει η Morgan Stanley, συστήνοντας «αγορά» για τους τίτλους των Alpha Bank και Εθνικής, δίδοντας τιμή-στόχο το 1 ευρώ και τα 3,7 ευρώ αντίστοιχα.

Αύξηση θέσεων για τις τράπεζες Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς με τιμές-στόχους τα 3,59 ευρώ, τα 1,01 ευρώ και τα 2,45 ευρώ αντιστοίχως συστήνει η JP Morgan, ενώ η Goldman Sachs ξεχωρίζει την Εθνική και την Alpha Bank συστήνοντας αγορά των μετοχών τους με τιμές-στόχους τα 3,15 ευρώ και τα 0,80 ευρώ αντιστοίχως. Τέλος, «γύρισμα» στην ανάπτυξη από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο αναμένει για την ελληνική οικονομία η Credit Suisse προβλέποντας πως η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 0,5% το 2014 και 2,4% το 2015.

ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ
Χαμηλό ρίσκο υψηλή ανάπτυξη

«Χαμηλού ρίσκου και υψηλής ανάπτυξης» χαρακτηρίζει το επιχειρηματικό μοντέλο της ΕΛΤΕΧ Ανεμος η Euroxx, καθώς η εταιρεία, που θα αποτελέσει την πρώτη δημόσια εγγραφή στο ΧΑ μετά την έναρξη της κρίσης το 2009, είναι καλά τοποθετημένη για να επωφεληθεί από τις ισχυρές προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Μετά την εισαγωγή, η μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα κατέχει το 64,5% της εταιρείας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ