«Ναι, τα καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στις θυσείς του ελληνικού λαού» είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το 2010 δεν υπήρχαν εργαλεία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση, όποτε και όπως αυτή εκδηλωθεί».

«Το πρόβλημά μου πριν από δύο χρόνια ήταν να διασώσω τη χώρα. Αλλάξαμε ό,τι μπορούσαμε να αλλάξουμε, καταφέραμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στο μικρότερο χρονικό διάστημα, βγήκαμε πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν άλλοι στις διεθνείς αγορές και βάλαμε τέλος σε μία περίοδο εξαετούς ύφεσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Ναι, τα καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Για τη Χρυσή Αυγή

Απαντώντας σε επικρίσεις ακροδεξιών ευρωβουλευτών για τις διώξεις μελών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι, χωρίς νόμο και τάξη δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία.

Επισήμανε ότι δεν έχει την υποχρέωση να απαντήσει σε ακραίους και δημαγωγούς και δεν θα ζητήσει συγνώμη από εκείνους που αρνούνται τα πάντα, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής διώκονται, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τη δικαιοσύνη, για εγκλήματα τα οποία διέπραξαν και όχι για τα «πιστεύω» τους.

Για την Ευρώπη

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό. Προχωράει άνισα, αλλά προχωράει» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την εναρκτήρια ομιλία του του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Εκτίμησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει αλματώδης πρόοδος, από τη μια γενιά στην άλλη και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ επιταχύνεται.

Απαριθμώντας εν συντομία τα όσα επέτυχε η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, στο εξάμηνο που πέρασε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ και προετοιμάσθηκε καλύτερα η νομισματική ένωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Πρώτη παρέμβαση Γλέζου στην Ευρωβουλή

Στην πρώτη του παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, συνεχάρη τον Μάρτιν Σουλτς για την επανεκλογή του, καλώντας τον παράλληλα να κάνει πράξη έστω το 1% από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά.

«Η ιστορία χτυπάει την πόρτα μας, είμαστε σε θέση να ανοίξουμε αυτή την πόρτα ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Γλέζος, προβαίνοντας στη διαπίστωση ότι «σήμερα, το ευρωπαϊκό έδαφος κατέχεται από ξένα στρατεύματα».