Χωρίς να υπάρξει συμφωνία για τον νέο πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος του Σώματος. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου σε μία εβδομάδα, εάν υπάρξει συμφωνία.

«Λύεται αυτή η συνεδρίαση και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο εκτελών χρέη προέδρου του νέου ιρακινού κοινοβουλίου, Μέχντι αλ Χάφιντ στους βουλευτές.

«Δεν υπήρξε συμφωνία για τον πρόεδρο. Δεν υπήρξε απαρτία ούτε συμφωνία σχετικά με τους υποψήφιους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Προηγήθηκε διακοπή της συνεδρίασης, ώστε οι βουλευτές να συζητήσουν για τους υποψήφιους προέδρους του κοινοβουλίου, που συνήθως είναι σουνίτες, ενώ δύο αντιπρόεδροι είναι σιίτες και Κούρδοι.

Η Βουλή συνήλθε με 255 βουλευτές από τους 328, αλλά μετά τη διακοπή επέστρεψαν στην αίθουσα μόνο 75.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε παρουσία του απερχόμενου πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, που διεκδικεί τρίτη θητεία.

Οι νέοι βουλευτές που προήλθαν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, κλήθηκαν να εκλέξουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και στη συνέχεια, εντός 30 ημερών, θα εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ, ο οποίος και θα ορίσει τον πρωθυπουργό.

Η κοινοβουλευτική σύνοδος πραγματοποιήθηκε καθώς η χώρα δέχεται από την 9η Ιουλίου γενική επίθεση από τις δυνάμεις τους τζιχαντιστές, που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας.