Εμπόδια συναντούν οι προσπάθειες περιορισμού της μεγάλης επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Έπειτα από την αντίστοιχη προειδοποίηση της Σιέρα Λεόνε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Λιβερίας απείλησε με δίωξη όσους κρύβουν ασθενείς σε σπίτια και εκκλησίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει «δραστικά μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, καθώς η επιδημία είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη Δυτική Αφρική με 635 κρούσματα και 367 θανάτους. Ξεκίνησε στη Γουινέα (396 κρούσματα, 280 θάνατοι) και σύντομα επεκτάθηκε στη Σιέρα Λεόνε (176 κρούσματα, 46 θάνατοι) και τη Λιβερία (63 κρούσματα, 41 θάνατοι).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν τον Ιούνιο ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Στη Λιβερία, η πρόεδρος Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «όποιος εντοπιστεί να κρατά ύποπτα κρούσματα Έμπολα σε σπίτια ή εκκλησίες μπορεί να διωχθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας».

Η ιογενής ασθένεια «αφαιρεί τις ζωές των πολιτών μας τη στιγμή που μιλάω. Η ασθένεια είναι πραγματική, βρίσκεται στη χώρα μας και μπορεί να σκοτώσει πολύ κόσμο» είπε.

Οι δηλώσεις της έρχονται έπειτα από αναφορές για επιθέσεις κατοίκων σε εργαζόμενους υγειονομικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κέντρα περίθαλψης, υλοποιεί πρόγραμμα εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού και απαγόρευσε στα νοσοκομεία να μην δέχονται ασθενείς του Έμπολα.

Ο ιός του Έμπολα, ο οποίος πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες, προκαλεί υψηλό πυρετό, βλάβες στο νευρικό σύστημα και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Ανάλογα με το στέλεχος, η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 90%.

Εμβόλιο και ειδική θεραπεία δεν υπάρχουν και η συμπτωματική αγωγή βασίζεται κυρίως στη λήψη υγρών για την αποτροπή της αφυδάτωσης.