Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν την Κυριακή σε τέσσερα χωριά κοντά στο Τσίμποκ, το χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου στα μέσα Απριλίου είχαν απαχθεί περισσότερες από 200 μαθήτριες.

Για δεκάδες νεκρούς και πυρπολήσεις σπιτιών και εκκλησιών έκανε λόγο ένας από τους επιζώντες, λέγοντας ότι οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε πιστούς.

Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Κουάντα, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και επιτέθηκαν με βόμβες σε εκκλησίες.

Μετά το Κουάντα, οι ένοπλοι πήγαν -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- στο χωριό Καουτικάρι, άνοιξαν πυρ κατά των κατοίκων και έκαψαν σπίτια.

Κάτοικος του Τσίμποκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, σκοτώθηκαν δεκάδες πιστοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νιγηριανοί στρατιωτικοί δεν απάντησαν στις εκκλήσεις του πληθυσμού για βοήθεια όταν άρχισαν οι επιθέσεις. «Απλώς έφυγαν και κρύφτηκαν στη ζούγκλα» υποστήριξε.

Ο Σάμιουελ Τσίμποκ, επιζήσας της επίθεσης στο Καουτικάρι, είπε πως στο χωριό εισέβαλαν γύρω στους 20 άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε ημιφορτηγά Toyota και μοτοσικλέτες.

«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν στρατιώτες, αλλά όταν βγήκαν, άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους. Είδα κόσμο να διαφεύγει και έκαψαν τα σπίτια μας» είπε προσθέτοντας πως υπάρχουν νεκροί από την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους και δύο συγγενείς του.

Σε μια χωριστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι σκότωσαν επτά στρατιώτες στο χωριό Γκονίρι της Πολιτείας Γιόμπε, έγινε γνωστό από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.