Με μια ασυνήθιστη ομοφωνία, οκτώ γαλλικές εργοδοτικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται για τις αλλαγές του λεγόμενου Συμφώνου Ευθύνης, το οποίο ανακοινώθηκε στην αρχή του χρόνου από τον Ολάντ και συνδυάζει μείωση των βαρών και της φορολογίας προς τις επιχειρήσεις με κοινωνικά ανταλλάγματα.

«Κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε πρωθυπουργέ, η επίσημη έκκλησή μας είναι πρώτα απ’ όλα μια κραυγή συναγερμού γάλλων πολιτών που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας τους», γράφουν οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Μετά τις «ομιλίες που έδωσαν και πάλι ελπίδα στους επιχειρηματίες (…) διαπιστώνουμε ότι οι ομιλίες δεν ακολουθούνται από πράξεις», υπογραμμίζουν, ζητώντας επίσης μορατόριουμ σε ρυθμιστικά και ελεγκτικά μέτρα, καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς «ταμπού» για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Εκτός από τη MEDEF (την κύρια εργοδοτική οργάνωση), την έκκληση υπογράφουν οι οργανώσεις CGPME, UPA (βιοτεχνία), FNSEA (αγρότες), UNAPL (ελεύθερα επαγγέλματα), AFEP (μεγάλες επιχειρήσεις), Croissance + (ισχυρά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις) και ASMEP-ETI (μεσαίες επιχειρήσεις).

Αφορμή για την κίνηση των γαλλικών εργοδοτικών οργανώσεων ήταν τα δυσμενή στοιχεία για την ανεργία (οι άνεργοι έφτασαν το Μάιο στον αριθμό ρεκόρ των 3,38 εκατομμυρίων) και την ανάπτυξη (προβλέπεται να μην ξεπεράσει φέτος το 0,7%).

Τη δυσφορία των εργοδοτών έχουν προκαλέσει επίσης οι κινήσεις ορισμένων σοσιαλιστών βουλευτών, μελών της πλειοψηφίας, να καταθέσουν πολυάριθμες τροπολογίες στα κείμενα που βρίσκονται υπό συζήτηση στη βουλή για να επικυρώσουν το Σύμφωνο Ευθύνης καθώς και τον περιορισμό των δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τέλος, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι κακή κατά τις προετοιμασίες για την ετήσια Κοινωνική Διάσκεψη, η οποία έχει συγκληθεί για τις 7 και 8 Ιουλίου, για να οριστεί ο οδικός χάρτης της επόμενης χρονιάς.