«Η διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με κινητικότητα, διαθεσιμότητα – πόσο μάλλον απολύσεις – αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις ή οποιαδήποτε αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

Αυτό τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επιστολή που του είχε σταλεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης προσωπικού στο δημόσιο.

Παράλληλα, καλεί τους αιρετούς στην αυτοδιοίκηση να συμβάλλουν στην εφαρμογή του νόμου Ν. 4250/2014, ζητώντας από την ΚΕΔΕ τις προτάσεις της στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σχεδιασμό του πάγιου και οριστικού, όπως σημειώνει, συστήματος αξιολόγησης που θα ισχύσει από το 2015.

Πριν από δύο ημέρες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης του είχε στείλει επιστολή , στην οποία τόνιζε ότι για να λειτουργήσει ο θεσμός της αξιολόγησης και για να μην απαξιωθεί πρέπει να εδράζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο και η εφαρμογή του να γίνει με επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ασκούνης σημείωνε ότι το σύστημα αξιολόγησης πρέπει ρητά να αναφέρει ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητες, αλλά με πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και βελτίωσης των δομών και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνιζε ότι «τα ποσοστά κατηγοριοποίησης του προσωπικού που προβλέπει ο νόμος 4250/2014 25%, 60% και 15% είναι αυθαίρετα και δεν στηρίζονται σε μια επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο και είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας , σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Απαντώντας στην επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας, με απολύσεις, αλλά ούτε και με μισθολογικές μειώσεις.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι στο Ν. 4250/2014 επισημαίνεται πολύ καθαρά ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης του έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη για την τρέχουσα διαδικασία του προγράμματος κινητικότητας – διαθεσιμότητας, το οποίο άλλωστε έχει ολοκληρωθεί. «Οποιοσδήποτε άλλος αρνητικός συσχετισμός με τη διαδικασία αξιολόγησης συνιστά απλώς παραπληροφόρηση», υπογραμμίζει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει την ανάγκη το νέο σύστημα αξιολόγησης να εφαρμοστεί στο Δημόσιο, έτσι ώστε να διαμορφώσει η διοίκηση με ομοιόμορφο τρόπο μια εικόνα για την ποιότητα της απόδοσης των υπαλλήλων της. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το νέο σύστημα «θα παρέχει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους με συγκριτικά μειωμένη απόδοση να ενισχυθούν ώστε να έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν και να αποδώσουν καλύτερα, πράγμα που αποτελεί καθήκον και υποχρέωση της κάθε διοίκησης προς το ανθρώπινο δυναμικό της και πρωτίστως βέβαια προς την κοινωνία και τους διοικούμενους».