Η δυσαρέσκεια για την εξωτερική πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει εκτοξευθεί τόσο μεταξύ Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times / CBS News.

Η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί στηρίζουν κάποιες από τις προσεγγίσεις του Ομπάμα για την κρίση στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της πλειοψηφίας για την πιθανότητα χρήσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων (drones).

Αλλά η δημοσκόπηση καταγράφει μια αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στον πρόεδρο και την ηγεσία του, και δείχνει βαθιά ανησυχία ότι η περαιτέρω παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη μακρά και δαπανηρή εμπλοκή εκεί.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 58% των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται ο Ομπάμα την εξωτερική πολιτική, ένα άλμα 10 μονάδων τον τελευταίο μήνα από το υψηλότερο επίπεδο στήριξης προς τον Ομπάμα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.
Το ποσοστό της αποδοκιμασίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό μεταξύ των Δημοκρατικών, σχεδόν το ένα τρίτο από τους οποίους δήλωσαν ότι δεν εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου στην εξωτερική πολιτική. Την εγκρίνει ένα 37%.
Η διάβρωση της στήριξης και στα δυο κόμματα συνέβαλε στην πτώση της συνολικής δημοτικότητας του Ομπάμα, και απειλεί να υπονομεύσει τις πολιτικές φιλοδοξίες της κυβέρνησής του κατά την διάρκεια των υπόλοιπων δυόμισι ετών της δεύτερης θητείας του.
Η συνολική έγκριση των χειρισμών του προέδρου βρίσκεται τώρα στο 40%, ενώ το 54% λένε ότι αποδοκιμάζουν την εξωτερική πολιτική που έχει ακολουθήσει, ένα άλμα έξι μονάδων από τον Μάιο.
Παρά την δυσαρέσκεια για την ηγεσία του Ομπάμα, το 51%των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων Ρεπουμπλικανών, Δημοκρατικών και ανεξαρτήτων, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την πρόσφατη απόφασή του να στείλει 300 στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ.

Μετά από μια δεκαετία πολέμου, ένας σημαντικός αριθμός – 42% – είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα την ευθύνη να κάνουν κάτι για τον τερματισμό της βίας στο Ιράκ.