Υπουργοί Εξωτερικών των «28» δηλώνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη εάν χρειαστεί» να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης. Παρών στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο είναι και ο νέος ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν, ο οποίος και θα παρουσίασει το σχέδιο εκεχειρίας που έχει θέσει το Κίεβο στους φιλορώσους ενόπλους.

Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε 12 σύρους υπουργούς για «ευθύνη σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων». Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν την Τρίτη και θα προστεθούν στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ με τα 191 πρόσωπα εξαιτίας της συριακής κρίσης.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η συμφωνία διασύνδεσης με την Ουκρανία, η κατάρτιση της οποίας είναι έτοιμη. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλις της εβδομάδας. Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το θέμα του Ιράκ και της Συρίας.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε πως η ΕΕ είναι «έτοιμη να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία εάν κριθεί απαραίτητο».

Ο Χέιγκ δήλωσε πως οι 28 χώρες μέλη προφανώς θα θελήσουν να δουν πως ανταποκρίνεται η Μόσχα στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας και στη μονομερή κατάπαυση του πυρός προτού λάβουν τις όποιες αποφάσεις.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωσε ότι «παράλληλα με τις απαραίτητες κυρώσεις και μέτρα της ΕΕ, πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

«Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τα όσα θα μας παρουσιάσει ο ουκρανός ΥΠΕΞ» περιορίστηκε να αναφέρει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό να τύχει υποστήριξης η απόπειρα του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο», λέγοντας πως η ΕΕ επιδιώκει τη διενέργεια διαλόγου για έξοδο από την κρίση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις εντός της ΕΕ, αλλά ότι παραμένει στο τραπέζι η επιλογή των αυστηρότερων κυρώσεων.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στο Κίεβο για να συναντηθεί αύριο, Τρίτη με τον ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε η Ρωσία να προτίθεται να συνεργαστεί» είπε στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.