Όπως έχει ήδη προαναγγείλει «Το Βήμα», το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, την πρώτη απόφαση για αναδρομική επιστροφή των συντάξεων των δικαστών από 1η Αυγούστου του 2012. Δημιουργείται έτσι νέα μαύρη τρύπα 150 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό από τα χρήματα που πρέπει να επιστραφούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό την προεδρεία του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γιάννη Καραβοκύρη συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, των εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Δυμβουλίου του Κράτους είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες υποθέσεις των συνταξιούχων των επτά ειδικών μισθολογίων όπως των στρατιωτικών, διπλωματών, καθηγητών πανεπιστημίου, διευθυντών του ΕΣΥ κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου ανέπτυξαν επιχειρήματα στην κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση μπορεί να προβαίνει σε αποφάσεις για μείωση των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών αλλά όχι χωρίς να εξετάζει προηγουμένως το δημοσιονομικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης.

Όπως είναι γνωστό, τα δικαστήρια με απανωτές δικαστικές αποφάσεις έχουν αμφισβητήσει τους μνημονιακούς νόμους για την περικοπή των ειδικών μισθολογίων. Μάλιστα οι αποφάσεις του Μισθοδικείου για επιστροφή αναδρομικών σε δικαστές ύψους 48 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί και στο Μεσοπρόθεσμο.

Από την άλλη πλευρά οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για αναδρομική επιστροφή των ενστόλων επίσης επιβαρύνουν με άλλα 150 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό. «Το τσουνάμι των ειδικών μισθολογίων και των αντισυνταγματικών περικοπών τους τώρα αρχίζει» έλεγε στο «Βήμα» ανώτατος δικαστικός.