Αντιμέτωπη με ένα γνώριμο σκηνικό που έρχεται από το παρελθόν και αποτελεί μια γνώριμη κατάσταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι η δικομματική κυβέρνηση. ΟιΑντώνης Σαμαράςκαι Ευάγγελος Βενιζέλοςγια μια ακόμη φορά θα δουν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να δοκιμάζουν τις αντοχές τους λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης να προωθηθούν ορισμένα προαπαιτούμενα.
Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία να θεωρούν ότι τα προαπαιτούμενα θα εγκριθούν με λιγότερα προβλήματα στα θερινά τμήματα της Βουλής, απ’ ότι στην Ολομέλεια, εντούτοις όμως το πολιτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα δημιουργήσει εντάσεις.
Και αυτό διότι τα προαπαιτούμενα που έρχονται προς ψήφιση αγγίζουν πλέον το σκληρό πυρήνα του κράτους, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, των αγορών προϊόντων και των υπηρεσιών.
Προαπαιτούμενα, όπως ενδεικτικά η «μικρή ΔΕΗ», το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η επανεξέταση του πλαισίου των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-απολύσεων στο Δημόσιο δημιουργούν ήδη αναστάτωση στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ και εντείνουν το βαθμό αγωνίας στο επιτελείο του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Οι δυο αρχηγοί έχουν αποφασίσει να γίνει ότι χρειάζεται για να πεισθούν οι βουλευτές που αντιδρούν και δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, αλλά όλα θα προχωρήσουν οργανωμένα και βάσει σχεδίου, ενώ θα υπάρξει και η ανάλογη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες ημέρες.
Ειδικά για το μείζον θέμα της «μικρής ΔΕΗ» που βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιδράσεων σε ΝΔ και ΠαΣοΚ θα γίνει σήμερα Δευτέρα, κατόπιν αιτήματος της Χαρ. Τρικούπη, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ, ο υπουργός ΕπικρατείαςΔημήτρης Σταμάτηςκαι ο πρωθυπουργικός σύμβουλοςΣταύρος Παπασταύρου, αλλά και ο υφυπουργός Ενέργειας,Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των εταίρων και πιστωτών έναντι της δικομματικής κυβέρνησης περνάει μέσα από την ψήφιση στη Βουλή των προαπαιτούμενων και στην ταχύτερη και ομαλή εφαρμογή τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δυο πλευρών, της Αθήνας και της τρόικα.
Εξάλλου, δεν είναι κυρίαρχο το άγχος και η αγωνία στο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία για τη δόση των 2 δισ. ευρώ αλλά περισσότερο βάρος δίνεται στην προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η εκτίμηση των πιστωτών ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική κόπωση, καθώς επί περίπου δυο μήνες έχει «βαλτώσει» η εφαρμογή πτυχών του οικονομικού προγράμματος.
«Στόχος είναι να φθάσουμε ομαλά και με ασφάλεια στο φθινόπωρο, όπου θα ξεκινήσει η μεγάλη μάχη για τη διαπραγμάτευση του χρέους. Έως τότε εμείς πρέπει να φανούμε συνεπείς»αναφέρει στο «Βήμα» ανώτερη κυβερνητική πηγή που εκφράζει τη βεβαιότητα, η οποία κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει και το νέο κάβο των προαπαιτούμενων.
Όσο για τις παραφωνίες των τελευταίων ημερών, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτές θα σταματήσουν και η κυβέρνηση θα κινηθεί συντεταγμένα, καθώς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και κυρίως οι νέοι υπουργοί, έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και είναι ενήμεροι για τις συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει περιθώριο για «αντάρτικα» και ασκήσεις λαϊκισμού», όπως υπογραμμίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας με εμπειρία επί των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το σύνθημα πλέον είναι«τώρα τρέχουμε σπρίντ για να προλάβουμε», όπως δεσμεύτηκε και προ ημερών ο νέος υπουργός ΟικονομικώνΓκίκας Χαρδούβεληςστη σύνοδο τουEcofinστο Λουξεμβούργο.