• Αναζήτηση

Οι νέες ομάδες προστατευόμενων καταναλωτών φυσικού αερίου

Επτά νέες ομάδες καταναλωτών φυσικού αερίου (μεταξύ αυτών το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) εντάσσονται στην κατηγορία των προστατευόμενων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ.Παπαγεωργίου, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Επτά νέες ομάδες καταναλωτών φυσικού αερίου (μεταξύ αυτών το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) εντάσσονται στην κατηγορία των προστατευόμενων, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ.Παπαγεωργίου, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη σχετική, εθνική και κοινοτική, νομοθεσία οι χώρες-μέλη λαμβάνουν πρόνοια, ώστε η τροφοδοσία των προστατευόμενων καταναλωτών να συνεχίζεται αδιάλειπτα σε περιόδους υψηλής ζήτησης και κρίσης εφοδιασμού (πχ σε περίπτωση μείωσης της ροής τροφοδοσίας ή σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών, κλπ).

Ειδικότερα ο κ. Παπαγεωργίου υπέγραψε την υπουργική απόφαση για την επέκταση του Ορισμού των Προστατευόμενων Καταναλωτών Φυσικού Αερίου κατ’ Εφαρμογή του ν. 4001/2011 λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης.

Ως τώρα στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών εντάσσονταν μόνο τα νοικοκυριά. Με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου προστίθενται:

α) Φορείς που παρέχουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέονται με δίκτυο διανομής αερίου:

1. Νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

2. Σχολικά συγκροτήματα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

3. Αεροδρόμια.

4. Σταθμοί πλήρωσης καυσίμου οχημάτων μέσων μαζικής μεταφοράς και αποκομιδής απορριμμάτων.

5. Κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα.

β) Όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια συμβολαιοποιημένη κατανάλωση μικρότερη των 10.000 μεγαβατωρών ετησίως.

γ) Οι εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης, στον βαθμό που παρέχουν θέρμανση στους οικιακούς πελάτες και στις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, υπό την προϋπόθεση ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμων και είναι συνδεδεμένες είτε με κάποιο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου είτε με το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Η υπουργική απόφαση ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού σε περιπτώσεις διαταραχών φυσικού αερίου, τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των μικρομεσαίων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες συνδέονται σε κάποιο δίκτυο διανομής» τονίζει το ΥΠΕΚΑ.

Η ασφάλεια της τροφοδοσίας των προστατευόμενων καταναλωτών υπό δυσμενείς συνθήκες ή συνθήκες διαταραχών σχεδιάζεται να βελτιωθεί περαιτέρω μέσω διαδικασιών που καταρτίζονται καθώς και υποδομών που υλοποιούνται, προσθέτει το υπουργείο.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk