Το 30% των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτιμούν πως ενδέχεται στο επόμενο εξάμηνο να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, την ίδια στιγμή που τα 2/3 των τραπεζών που μετείχαν σε δημοσκόπηση της Ernst & Young δηλώνουν αισιοδοξία για τις οικονομικές τους προοπτικές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 22 από τις 294 τράπεζες προβλέπουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μετά την αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, ενώ 43 εκτίμησαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να κάνουν το ίδιο.

Το 60% των τραπεζών δήλωσαν πως αναμένουν πως οι οικονομικές τους επιδόσεις να βελτιωθούν τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 64% προέβλεψαν πως θα βελτιωθούν οι οικονομικές προοπτικές τους.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι οι πιο αισιόδοξες για τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΚΤ, με το 94% να δηλώνει πως δεν θα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ της ΕΚΤ. Αντιθέτως στην Ισπανία το 25% των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Τέλος, το 30% των τραπεζών αναμένει αύξηση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με πρώτες τις τράπεζες σε Ισπανία και Αυστρία.