Ο Γάλλος Φιλίπ Αγκιόν, ένας από τους πλέον δραστήριους και σημαντικούς οικονομολόγους της γενιάς του, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με μεγάλη επιρροή σε στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον των δυτικών οικονομιών, επισκέπτεται την Αθήνα. Την Τρίτη 24 Ιουνίου δίνει μια διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη, Καινοτομία και το «Ευφυές Κράτος»». Η έρευνα, τα βιβλία και οι δημοσιεύσεις του Φιλίπ Αγκιόν έχουν ως αποκλειστικό σχεδόν αντικείμενοτην καινοτομία ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξηςκαι τησχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την οικονομία της γνώσης.

Ο ρόλος της καινοτομίας
Ο Αγκιόν υποστηρίζει διαρκώς ότι ησυνειδητοποίηση του ρόλου της καινοτομίας επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση για τον τρόπο, με τον οποίο οι διάφοροι οργανισμοί, η εκπαίδευση, η ανταγωνιστική πολιτική, η αποταμίευση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μακροοικονομική πολιτικήεπηρεάζουν και επηρεάζονται από την ανάπτυξη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και στα πεδία της βιομηχανικής οργάνωσης, της εταιρικής και της πολιτικής οικονομίας και της μακροοικονομίας.
Γεννημένος το 1956 στο Παρίσι και με σπουδές στη Σορβόννη και το Χάρβαρντ, οΦιλίπ Αγκιόν είναικαθηγητήςoικονομικώνστοΧάρβαρντκαι επισκέπτης καθηγητής στοParisSchoolofEconomics. Στο παρελθόν δίδαξε στοUniversityCollegeτου Λονδίνου και στοNuffieldCollegeτης Οξφόρδης καθώς και στο ΜΙΤ, ως αναπληρωτής καθηγητής. Από το 2009 είναιμέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, από το 1990 ανήκει στουςεταίρους τουBruegelκαι από το 2006 συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα αυτού του ιδρύματος για την ανώτατη εκπαίδευση. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διευθύνει το περιοδικόTheEconomicsofTransition, το οποίο εκδίδει από το 1992.
Το κράτος και η αποστολή του
Ο Αγκιόν πιστεύει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο επιρρεπείς στην καινοτομία όσο οι ιδιωτικές. Αυτό όμως, κατά τον ίδιο, δεν σημαίνει ότιτο κράτοςπρέπει να είναι μικρό, αλλάνα γίνει «ευφυές».Η κυβέρνηση είναι απαραίτητη ως επενδυτής στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας-εκπαίδευση, πράσινες καινοτομίες- και ωςασφαλιστής έναντι των κινδύνων της αγοράς.
Οαναστοχασμός της βιομηχανικής πολιτικής από το κράτοςείναι η βασική πρόταση του Φιλίπ Αγκιόν προς τις δυτικές οικονομίες, και κυρίως την ευρωπαϊκή, και οι λόγοι που τον επιβάλλουν είναι:
1. Ηκλιματική αλλαγή, που χρειάζεται παρέμβαση από το κράτος για την έναρξη μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες. 2. Έναςνέος, μετά την κρίση, ρεαλισμός, που επιβάλλεινα εγκαταλειφθεί η μακαριότητα τουlaissez-faire,η οποία οδηγεί στις λάθος επενδύσεις σε βάρος των επενδύσεων που υπόσχονται σοβαρή ανάπτυξη. 3. ΗΚίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν μεγάλες δυναμικές ανάπτυξης.
Η πρόκληση και η συνταγή για τηνΕυρώπη, λέει ο Αγκιόν, είναι να σχεδιάσει και να διαχειριστείνέες τολμηρές πολιτικές, φιλικές προς τον ανταγωνισμό, ώστε να ενθαρρύνει νέους επενδυτές, σε συνδυασμό μεευρύτερο κρατικό οικονομικό ακτιβισμό.
Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο τηςΕλληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τοΥπουργείο Εξωτερικώνκαι τοΓραφείο Ελληνικής Προεδρίας, τοΊδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τοΓαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος«Ελλάς Γαλλία – Συμμαχία 2014».
Στα ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί το βιβλίο του Φιλίπ Αγκιόν «Ο νέος ρόλος του κράτους –Για μια ανανεωτική σοσιαλδημοκρατία» (Πόλις, 2012) που έγραψε από κοινού με την Αλεξαντρά Ρουλέ.
ΠΟΥ & ΠΟΤΕ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Λεωφόρος Βασ.Σοφίας& Κόκκαλη)
Τρίτη 24 Ιουνίου (ώρα έναρξης: 19:00)
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση