Βαθιά πολιτική κρίση έχει προκαλέσει στην Πολωνία η διαρροή ηχογραφημένων συνομιλιών κυβερνητικών στελεχών, με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να λέει ότι ίσως χρειαστεί ακόμη και προσφυγή στις κάλπες εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο πρωθυπουργός -που, όπως αποκαλύφθηκε, είχε κάνει μυστική συμφωνία με τον κεντρικό τραπεζίτη για την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών- πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε εσπευσμένα την Πέμπτη, ο Τουσκ επιτέθηκε στο περιοδικό Wprost, το οποίο και δημοσίευσε την ηχογραφημένη συνομιλία που εξέθεσε τον πρωθυπουργό.

Το περιοδικό έχει απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει τη Δευτέρα και άλλες συνομιλίες.

Σε αυτό το κλίμα, η πολιτική ηγεσία έχει βρεθεί εξαιρετικά εκτεθειμένη και περνά «βαθιά κρίση εμπιστοσύνης», ανέφερε την Πέμπτη ο Τουσκ.

«Εάν η κρίση βαθύνει ακόμη περισσότερο, ίσως χρειαστούν πρόωρες εκλογές μέσα σε μερικές εβδομάδες»
τόνισε.

Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, η αστυνομία είχε κάνει έφοδο με την παρουσία εισαγγελέων στα κεντρικά του περιοδικού για συλλογή στοιχείων. Ο αρχισυντάκτης Σιλβέστερ Σίνκιβιτς προέβαλε ισχυρή αντίσταση και τελικά οι αστυνομικοί έφυγαν χωρίς να πάρουν υπολογιστές από τα γραφεία.