Την περασμένη εβδομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη βρέθηκε στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS). Σε λίγες μόλις ώρες, οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη είχαν φύγει κακήν κακώς.

Έκτοτε οι αντάρτες του ISIS προελάσαν προς τα νότια, καταλαμβάνοντας και άλλες πόλεις στον δρόμο προς τη Βαγδάτη. Μόνο από την κατάληψη της Μοσούλης, γράφει στο αμερικανικό CNN, ο Τσαρλς Λίστερ, συνεργάτης του Brookings Doha Center στο Κατάρ, οι αντάρτες έβγαλαν περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 313 εκ. ευρώ), αδιευκρίνιστη ποσότητα ράβδων χρυσού, πλήθος όπλων, κυρίως αμερικανικής κατασκευής, και εκατοντάδες νεοσύλλεκτους από τα τρία κέντρα κράτησης.

Το ISIS έχει ισχυρό έρεισμα στη Μοσούλη, όπου κατάφερε να παραμείνει αξιολογήσιμη δύναμη κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την επιπλέον αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Η οργάνωση βγάζει ένα με δύο εκατομμύρια δολάρια τον μήνα στη Μοσούλη. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Μοσούλη βρίσκεται κοντά σε θέσεις του ISIS στην ανατολική Συρία, κατέστησε την πόλη μία φυσική επιλογή για τους αντάρτες των οποίων τελικός στόχος είναι η Βαγδάτη. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τον ISIS.

Πολλοί άλλοι ένοπλοι Σουνίτες εμπλέκονται σε αυτό που δείχνει να εξελίσσεται σε μία σουνιτική εξέγερση. Το ISIS είναι η μεγαλύτερη δύναμη εξ αυτών, με 8.000 αντάρτες στο Ιράκ και εξαρτάται απόλυτα από τους υπόλοιπους Σουνίτες. Αλλά αυτή η σχέση, σύμφωνα με τον Λίστερ, δεν είναι σταθερή και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το ISIS έχει επανειλημμένα αποτύχει να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη ή έστω την αποδοχή. Οι κάτοικοι της Μοσούλης μπορεί να επικροτούν τη σημερινή σταθερότητα και τις επιχορηγήσεις του ISIS στο ψωμί και στα καύσιμα αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Εκτός από τον ελαφρύ οπλισμό, στη τελευταία του επιχείρηση το ISIS κατάφερε να αποσπάσει δεκάδες αμερικανικά Humvee αλλά και άλλα στρατιωτικά οχήματα, καθώς και αμερικανικά M198 οβιδοβόλα, πιθανώς ακόμη και ελικόπτερα.

Οι εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία και οι συγκρούσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι αλληλένδετες. Ωστόσο, η προώθηση των απόλυτων ιδανικών του ISIS έχει κάνει αμέτρητους εχθρούς στη Συρία και δύσκολα θα αποφύγει την ίδια μοίρα και στο Ιράκ. Και ενώ η αλ Κάιντα έχει υιοθετήσει μία πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, το ISIS δείχνει την αποφασιστικότητα του για γρήγορα και δραματικά αποτελέσματα. Αν αυτό θα εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμη στρατηγική μένει να αποδειχθεί.