Τις αστοχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2010 έως και σήμερα στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι ότι τα λάθη του ΔΝΤ στην αποτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους παρέχουν πλέον στην Ελλάδα σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει την συνέχισης της επιτυχημένης υλοποίησης του προγράμματος.

Η Πειραιώς υπογραμμίζει πως η αποτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ξεκάθαρο στατιστικό μοντέλο, αλλά ενέχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος και τα περιθώρια λάθους καθώς και οι μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερα όταν σχετίζονται με το μακρινό μέλλον. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ η ύφεση το 2011 θα περιοριζόταν στο -2,6% (έναντι τελικής ύφεσης -7,1%), το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% (έναντι τελικής ύφεσης -7,0%) και το 2013 ανάπτυξη 2,1% (έναντι τελικής ύφεσης -3,9%).

Ακόμη, η τράπεζα σημειώνει πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα για το πώς οι παραδοχές της μεθοδολογίας του ΔΝΤ μπορεί να «προσαρμοστούν» έτσι ώστε τα συμπεράσματα να κατατείνουν σε μια πιο διαχειρίσιμη εξέλιξη του δημόσιου χρέους.

«Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του Μαΐου 2010 και ιδιαίτερα του Σεπτεμβρίου 2010, η βιωσιμότητα του ελληνικούχρέους ήταν θέμα ήσσονος σημασίας. Ξεκινώντας από τα επίπεδα του 115%, κορυφώνονταν το 2013 στο 144% καιστη συνέχεια ο συνδυασμός υψηλής ανάπτυξης, πληθωρισμού και πρωτογενών πλεονασμάτων οδηγούσε σεαποκλιμάκωση στα επίπεδα του 111% το 2020. Καθοριστική στιγμή η οποία θέτει το θέμα της βιωσιμότητας ως καίριοζήτημα στο ελληνικό πρόγραμμα και τελικά καθορίζει όλες τις μετέπειτα εξελίξεις είναι η αναθεώρηση του χρέους του2009 από τη Eurostat στα τέλη του 2010 από το 115% στο 127%.», σημειώνεται στην ανάλυση της Πειραιώς.

Σημειώνεται πως στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει για το χρέος πως αφού κορυφωθεί στο περίπου 174% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα ανακούφισης από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτή η ταχεία μείωση του χρέους θα στηριχθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% του ΑΕΠ, καθώς και στους σχετικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Μάλιστα, στη σχετική έκθεση το ΔΝΤ σημειώνει πως η βιωσιμότητα (του χρέους) εξακολουθεί να υπόκεινται σε αξιοσημείωτους καθοδικούς κινδύνους, ιδίως, σε δημοσιονομικές αστοχίες, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην αργή αύξηση της ανταγωνιστικότητας, και στον υψηλότερο από το αναμενόμενο αποπληθωρισμό.