Το ζήτημα της υποψηφιότητας του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν θα είναι ανάμεσα στα κυρίαρχα στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Λισσαβόνα καθώς η μάχη κορυφώνεται: Ενώ πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, η υποψηφιότητα του Γιούνκερ είναι -παρά τις βρετανικές αντιρρήσεις- κάθε άλλο παρά νεκρή. Η στρατηγική του Κάμερον δέχεται πυρά ενώ ο βρετανικός τύπος βλέπει τον βρετανό πρωθυπουργό να χάνει επικίνδυνα έδαφος.

Όσοι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προσέρχονται στη Λισαβώνα, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σαμαράς, στηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιούνκερ.

Την ηγεσία στην «σταυροφορία» εναντίον του Λουξεμβούργιου έχει πάρει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που απορρίπτει τον Γιούνκερ ως υπερβολικά φεντεραλιστή, αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της υποψηφιότητάς του και «επεσήμανε» τον κίνδυνο για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η τακτική αυτή όμως «συνάντησε τώρα το μεγαλύτερο εμπόδιό της μέχρι τώρα», γράφουν ενδεικτικά η Daily Telegraph και οι Financial Times. To εμπόδιο αυτό είναι η φερόμενη απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να κινηθεί σε γρήγορη απόφαση για την προεδρία της Κομισιόν -υπό τον Γιούνκερ- παρακάμπτοντας τις βρετανικές αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τις δύο βρετανικές εφημερίδες, που επικαλούνται γνώση εμπιστευτικών αναφορών, η Μέρκελ αποφάσισε μετά τις συναντήσεις με τον Ρομπάι και τον Κάμερον «να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το χρίσμα [του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου] στον Γιούνκερ», ήδη με τη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

«Όπως είναι τώρα τα πράγματα, ο κ. βαν Ρομπάι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική πλην του Γιούνκερ» αναφέρει το κείμενο. Η καγκελάριος, υποστηρίζεται, θέλει να αποφύγει μία μάχη διαρκείας και για αυτό προτιμά θα θυσιάσει την επιδίωξή της για όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση -ενώπιον μάλιστα του κατηγορηματικά αντίθετου Κάμερον.

Το κλίμα δείχνει μέχρι και η αναφορά του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που μέχρι πρότινος ήταν στην ομάδα εναντίον του Γιούνκερ. «Μπορώ να φανταστώ τον Γιούνκερ να παίρνει το χρίσμα, αν και έχουμε φτάσει ακόμη μέχρι εκεί» είπε το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ.

Οι δύο εφημερίδες υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο θα είναι σημαντικό πλήγμα τόσο για τον ίδιο τον Κάμερον όσο και για το ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ. Τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζουν, θα βαρύνει ιδιαίτερα υπέρ του «BREXIT» στη συζήτηση για το δημοψήφισμα περί της παραμονής του Λονδίνου στους «28».

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Reuters σε ανάλυσή του, «με την κατά μέτωπο επίθεσή του εναντίον του Λουξεμβούργιου, έχει φέρει σε δύσκολη θέση πιθανούς συμμάχους του και έχει σκληρύνει τους αντιπάλους του».

Σε ορισμένους, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο, μοιάζει σαν να μην καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η ΕΕ: Η επιλογή του να ξεκινήσει τη μάχη με το «πυρηνικό χαρτί» της βρετανικής εξόδου, υποστηρίζουν στο δίκτυο αναλυτές, τον έβαλε σε πολύ δύσκολη αφετηρία στο ευρωπαϊκό πεδίο όπου «το παιχνίδι είναι παιχνίδια διαπραγμάτευσης».

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η στρατηγική του Κάμερον είναι «lose – lose»: Κινδυνεύει να βγει χαμένος είτε επιβληθεί είτε όχι. Εάν η υποψηφιότητα του Γιούνκερ ναυαγήσει, ο Κάμερον θα έχει εξαντλήσει όλο το «πολιτικό του κεφάλαιο» έναντι των υπόλοιπων ευρωπαίων ηγετών (την στήριξη των οποίων χρειάζεται για τη μεταρρύθμιση που επιδιώκει στις σχέσεις με την ΕΕ) και θα έχει κάψει τις πιθανότητες για καλή βρετανική θέση στην επόμενη Κομισιόν.

Εάν όμως ναυαγήσει η στρατηγική του Κάμερον, ο βρετανός πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στο Λονδίνο ηττημένος σε μία μάχη που ξεκίνησε, ενώ θα έχει κάνει τον πρόεδρο της επόμενης Κομισιόν τον μεγαλύτερό του εχθρό.