Τον κεντρικό τραπεζίτη της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι δεν διέπραξε έγκλημα στις συνομιλίες του με υπουργό της κυβέρνησης.

Η συνομιλία, το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσε πολωνικό περιοδικό, αποκαλύπτει συμφωνία μεταξύ του Μπέλκα και του υπουργού Εσωτερικών να στηρίξει ο πρώτος την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αντάλλαγμα την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών.

Το ζλότι σημείωσε μικρή πτώση τη Δευτέρα, με τις αγορές να φοβούνται ότι οι αποκαλύψεις θα οδηγήσουν σε αποπομπή του Μπέλκα, ο οποίος για τους επενδυτές θεωρείται ασφαλής επιλογή.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της Πολωνίας, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας δεν μπορεί να «καρατομηθεί», εκτός και εάν καταδικαστεί για έγκλημα ή θεωρηθεί ανίκανος.

Με τη στήριξη που του παρείχε ο Τουσκ και με την εκτίμηση του γενικού εισαγγελέα της χώρας Αντρέι Σερεμέτ ότι μετά από εξέταση της ηχογραφημένης συνομιλίας δεν διακρίνονται κατ’ αρχήν αποδείξεις ότι κάποιος από τους δύο άνδρες διέπραξε έγκλημα, η αποπομπή του Μπέλκα θεωρείται μάλλον απίθανη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τουσκ είπε: «Στηρίζω την άποψη του εισαγγελέα ότι η προκαταρκτική ανάλυση δεν δείχνει παραβίαση του νόμου. Ασχέτως με το πόσο άσχημος ήταν ο τρόπος που εξέφρασαν τις απόψεις τους, συζητούσαν για το πως θα βοηθήσουν τη χώρα, όχι για το πώς θα τη βλάψουν, για κοινές πράξεις σε περιόδους κρίσεις».

Παράλληλα, ο Τουσκ είπε ότι δεν διακρίνει την ανάγκη να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών ή την ανάγκη παραίτησης της κυβέρνησης, όπως απαιτεί η αντιπολίτευση.