Η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, υπενθύμισε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι δόσεις που εκκρεμούν είναι αυτές του Μαΐου και του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη, και η κάθε μία συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων. «Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαΐου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του Ιουνίου», είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα 12 προαπαιτούμενα».

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Εξάλλου, στις 19 Ιουνίου θα συνεδριάσει, παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το Eurogroup το οποίο «αναμένει με ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Ο Γκίκας Χαρδούβελης πρόκειται να παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία.

Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά.

«Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν από το καλοκαίρι».

Εξάλλου, αναφορικά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. «Συζητήσαμε για αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γγ δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες.

«Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή»,
πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, μετά την προαγωγή του Ματίας Μορς, έχει ορισθεί το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τον διαδεχθεί στην τρόικα.

Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν στην επόμενη επίσημη επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής με την τρόικα, θα είναι ο ένας ή ο άλλος.