Δεν πρέπει να ήμουν παραπάνω από 10-11 χρόνων την πρώτη φορά που έπεσε στην αντίληψή μου το γεγονός ότι μία φορά στα τέσσερα χρόνια διοργανώνεται κάτι που λέγεται Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Στην αρχή, καθόλου δεν μου άρεσε το Μουντιάλ! Πρώτον, επειδή η τηλεόραση, που στην πραγματικότητα ήταν μόνο η ΕΡΤ, δεν σταματούσε να δείχνει τη βαρετή, κατά την παιδική άποψή μου, μπάλα. Και δεύτερον, επειδή οι μεγάλοι που μαζεύονταν στο σπίτι μας ή στα σπίτια φίλων χωρίζονταν σε ομάδες και κανείς δεν φαινόταν να θέλει να ασχοληθεί με εμάς τα παιδιά. Από τη μία οι μπαμπάδες να βλέπουν μπάλα και από την άλλη οι μαμάδες να κάνουν και να λένε τα δικά τους (μεταξύ αυτών και να γκρινιάζουν για την προσήλωση των μπαμπάδων στην μπάλα).

Ετσι, εν μέσω μεγάλης βαρεμάρας, ανακαλύψαμε με την καλύτερή μου φίλη ένα νέο παιχνίδι. Αρχίσαμε να παρακολουθούμε τους μπαμπάδες. Βρίσκαμε πολύ αστείο το γεγονός ότι τα κεφάλια όλων ήταν στραμμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Επίσης, ότι δεν άκουγαν όταν τους μιλούσες. Και – το καλύτερο – ότι πετάγονταν σαν ελατήρια όταν το καλούσε η φάση! Καθόμασταν λίγο παράμερα και στοιχηματίζαμε ποιος θα πεταχτεί πρώτος ή ποιος θα φωνάξει πρώτος «γκοοοόλ». Και μια μέρα ανακαλύψαμε και κάτι ακόμη: ότι οι μπαμπάδες ξεχνούσαν να φάνε και να πιούνε όταν παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο. Μεταφερθήκαμε, λοιπόν, δίπλα τους και τρώγαμε εμείς κάτι ξεγυρισμένα μεζεδάκια, το καλύτερο από τα οποία ήταν ένα κρέας μέσα σε λαδόκολλα, με πολλά μπαχαρικά, που προμηθεύονταν οι γονείς μας από μια ταβέρνα. Εκεί, θεωρητικά μπροστά στα μάτια όλων, δοκίμασα την πρώτη μου μπίρα από το ποτήρι του μπαμπά μου χωρίς να με δει κανείς.

Οι εποχές άλλαξαν, βεβαίως, και το ποδόσφαιρο δεν μοιράζει πια τις παρέες σε άνδρες και γυναίκες. Τώρα, πολλές φίλες μου γνωρίζουν καλύτερα από τους συντρόφους τους τα περί φάουλ και πέναλτι. Ομολογώ πως δεν είμαι μεταξύ αυτών. Παραμένω, όμως, λάτρις της κουζίνας και των μεζεδακίων και γι’ αυτό μου αρέσει πολύ το Μουντιάλ. Γιατί είναι ευκαιρία να μαζευτούμε, να παθιαστούμε, να μοιραστούμε συγκινήσεις. Ειδικά φέτος, που αγωνίζεται και η Εθνική μας.
Σε αυτό το τεύχος θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να μαζέψετε την παρέα και να απολαύσετε τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή. Και – πού ξέρετε; – μπορεί φέτος, μαζί με τα μεζεδάκια και το θέαμα, να απολαύσουμε και τη μεγάλη νίκη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.