Έκπληκτος έμεινε ο γενικός γραμματέας του καταλανικού ακροδεξιού κόμματος Plataforma por Catalunya (PxC), Ρόμπερτ Ερνάντο, όταν είδε μουσουλμάνες και γυναίκες από τη Λατινική Αμερική να συμμετέχουν στη συγκέντρωση τροφίμων που έκανε το κόμμα του για τους «νοικοκυραίους του σπιτιού».

Η σχετική πρωτοβουλία της οργάνωσης Atlas de Igualada με έδρα τη συγκεκριμένη πόλη της Καταλονίας έγινε και βίντεο στο Youtube με δεκάδες χιλιάδες «views» σε λίγες ώρες. Σήμα-κατατεθέν του βίντεο, η φράση (στα καταλανικά): Jo tambe soc d’Igualada (είμαι και εγώ από την Ιγουαλάδα).

Στο βίντεο μουσουλμάνες, γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας που ζουν με τις οικογένειες τους στην Ισπανία, ψωνίζουν τρόφιμα από την αγορά και στη συνέχεια κατευθύνονται στο σημείο που γινόταν η συγκέντρωση τροφίμων και τα δίνουν στους διοργανωτές.

«Εμείς εργαζόμαστε για την συνύπαρξη ανθρώπων, ασχέτου προέλευσης. Τι θα πει ‘νοικοκυραίοι του σπιτιού; Για εμάς είμαστε όλοι νοικοκυραίοι του σπιτιού»
δήλωσε η πρόεδρος της Atlas de Igualada, Σίλβια Ρομέου.

Από την πλευρά του, ο γγ του κόμματος Ρόμπερτ Ερνάντο αρνήθηκε τα περί ρατσισμού στην όλη πρωτοβουλία και έστρεψε τα πυρά του σε αυτό που έκανε η συγκεκριμένη οργάνωση: «Εμείς βοηθάμε όποιον μπορούμε. Αυτό που έκαναν ήταν μποϊκοτάζ με όλη τη σημασία της λέξης. Ούτε 50.000 ακροαριστεροί ούτε 30.000 μουσουλμάνες θα μας σταματήσουν από το να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε.»

Το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα δεν κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας το 2010, λαμβάνοντας το 2,4% των ψήφων.

Ωστόσο, στις τοπικές εκλογές του 2011 πέτυχε την εκλογή 67 υποψηφίων (από 17) σε τοπικά συμβούλια.