Στον «πόλεμο» της ελληνικής κυβέρνησης με τα δικαστήρια για τις περικοπές μισθών και τη διαθεσιμότητα αναφέρονται οι Times της Νέας Υόρκης με μια φωτογραφία από την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των καθαριστριών έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Με σταθερό ρυθμό, αναφέρει η εφημερίδα, πολίτες και οργανώσεις προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας να κριθούν παράνομες και αντισυνταγματικές οι περικοπές, και τα δικαστήρια τούς δικαιώνουν, «θέτοντας ένα υπαρξιακό ερώτημα στην κυβέρνηση: μπορεί να συρρικώσει το Κράτος;»

Πραγματικός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Σαμαρά και το ΔΝΤ, το οποίο θα επανέλθει για την αξιολόγηση στα μέσα Ιουλίου, συνεχίζει η εφημερίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση των καθαριστριών, «μια μονομαχία Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που τείνει να γίνει το σύμβολο της αντίστασης στη λιτότητα.

«Εκείνοι είναι δυνατότεροι από εμάς, αλλά εμείς είμαστε πιο θυμωμένες» λέει στην εφημερίδα μια 53χρονη καθαρίστρια, η οποία μπήκε σε διαθεσιμότητα μετά από 22 χρόνια εργασίας.

Αντίστοιχες δικαστικές εξελίξεις υπήρξαν και σε άλλες χώρες, όπως υπενθυμίζουν οι Times, φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι «μάχες» κυβέρνησης-δικαστών δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Όταν όμως αυτό θα συμβεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις, αλλά και να ικανοποιήσει τους δανειστές, ενδεχομένως αναζητώντας αλλού περικοπές. Αυτό όμως θα φέρει νέα οργή και νέες προσφυγές από άλλες ομάδες…

Και όλα αυτά, ενώ ήδη το ΔΝΤ μιλά για ενδεχόμενο νέο πακέτο προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, και ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στη συγκέντρωση πόρων, αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω.

Η ανθεκτικότητα του αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών εξέθεσε την κυβέρνηση και ίσως αποτελεί σημάδι για τα όσα ακολουθήσουν, αναφέρει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Όσο για τους δικαστές, όπως εξηγεί και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αρ.Χατζής, «κάνουν τη δουλειά τους. Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν είναι δικό τους πρόβλημα.»