Συνελήφθη από το κατοχικό καθεστώς ένα ζεύγος τουρκοκυπρίων γιατί ύψωσε τρεις κυπριακές σημαίες έξω από το κατάστημά τους στην Αμμόχωστο. Το κατοχικό καθεστώς τους παρέπεμψε σε δίκη με την γελοία κατηγορία της…«διατάραξης της ειρήνης».

Το ζευγάρι τουρκοκυπρίων Koray Basdogrultmaci και η Cinel Semen Husseyin αποφάσισαν να υψώσουν την σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία αναγνωρίζεται απ΄όλον τον κόσμο πλην Τουρκίας) στο κατάστημά τους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και έγινε το έλα να δεις: Πέραν του γεγονότος ότι συνελήφθησαν αμέσως από τους στρατιώτες του Αττίλα, έδειξαν με τον τρόπο αυτό ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και αναγνωρίζουν μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως τη σημαία της. Έλα όμως που στις 20 Ιουνίου 2013 η κυπριακή σημαία είχε κυματίσει υπερηφάνως στη Μερσίνη της Τουρκίας, στην εναρκτήρια τελετή των Μεσογειακών Αγώνων, παρουσία μάλιστα και του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και οι αγώνες διεξάγονταν στην Τουρκία το ψευδοκράτος δεν συμμετείχε αφού κανένας διεθνής αθλητικός οργανισμός το αναγνωρίζει.
Η υπόθεση όμως έχει και συνέχεια. Το ζεύγος αυτοπροσδιορίζεται ως «κύπριοι τουρκόφωνοι» και όχι «τουρκοκύπριοι» και διαμαρτυρήθηκαν επειδή, όπως είπαν, η κυπριακή σημαία μπορεί να κυματίζει στην Τουρκία αλλά όχι στα κατεχόμενα και μάλιστα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Και προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο καταγγέλλοντας την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το καταστροφικό, όπως το χαρακτήρισαν, εμπάργκο και την απομόνωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Το πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος καμία διάταξη στα κατεχόμενα που να προβλέπει ότι απαγορεύεται η ανάρτηση σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα και κανένας νόμος που επιτρέπει στην λεγόμενη «αστυνομία» των κατεχομένων να κατάσχει σημαίες. Προχθές το ζεύγος επρόκειτο να δικαστεί, πλην όμως η δίκη αναβλήθηκε για τις 25 Ιουλίου.