Σε πολιτισμένος κλίμα – δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις – αλλά με εμφανή την πικρία οι κκ Κωστής Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς, υπουργός και υφυπουργός Ανάπτυξης, πρώην πλέον, παρέδωσαν στον νέο υπουργό κ. Νίκο Δένδια, στον έβδομο όροφο του υπουργείου, στην οδό Νίκης.

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο ήταν αστυνομοκρατούμενο με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών να φωνάζουν συνθήματα απέξω.

Και οι δύο απερχόμενοι πολιτικοί παράγοντες – από την προηγούμενη ηγεσία παρέμεινε μόνο ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης – αν και από ημέρες έλαβαν το μήνυμα της απομάκρυνσης τους, ωστόσο την Δευτέρα το απόγευμα δέχθηκαν ένα ισχυρό σόκ. Αν και οι ίδιοι απέφυγαν να κάνουν δημοσίως οποιαδήποτε πολιτική αναφορά με την οποία να υποδηλώνεται η πικρία τους, το κλίμα όμως που επικρατούσε στο περιβάλλον και των δύο στελεχών ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Τόσο στον κ. Χατζηδάκη, όσο και στο, κ. Σκορδάς, ο οποίος βρισκόταν στην διαδικασία της συγκρότησης πολιτικού γραφείου για την εκλογικού του κάθοδο στην περιφέρεια της Β΄Αθηνών, τους ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν την έξοδο τους από το κυβερνητικό σχήμα.

Στις καθιερωμένες δηλώσεις, στον τρίτο όροφο του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης εμφανώς στενοχωρημένος, υπεραμύνθηκε με έκδηλο πάθος το έργο του λέγοντας πως παραδίδει «μετρήσιμο και συγκρίσιμο έργο» το οποίο κατόρθωσε να πραγματοποιήσει με βάση τις συγκεκριμένες «κοινοβουλευτικές ισορροπίες».

Υπενθυμίζοντας ουσιαστικά τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις σχετικά με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το νομοσχέδιο για τις λαικές αγορές, τους πλειστηριασμούς και τις εμπορικές μισθώσεις. Ηταν τα θέματα για τα οποία συγκρούστηκε και σε αρκετά σημεία αναγκάστηκε να συμβιβαστεί μετά από τις αντιδράσεις βουλευτών – ή και υπουργών – της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που παρήγαγε στο υπουργείο Ανάπτυξης τα δύο τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και των πόρων του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους αυτοκινητόδρομου που ξεμπλόκαρε η κατασκευή τους., στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο «που ήταν μπλοκαρισμένο και έχει πλέον λάβει σάρκα και οστά». Στον επενδυτικό νόμο και στη δημιουργία της αρχής για τις αδειοδοτήσεις των δημοσίων συμβάσεων, στους πλειστηριασμούς και στην εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου από την 1η Ιανουαρίου 2015, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και στον διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων, στο σχέδιο για την απλούστευση της εξαγωγικής διαδικασίας, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου 16 επαγγελμάτων, στο νόμο για τις σδειοδοτήσεις και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Κι αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, έσπευσε να τονίσει την μακρόχρονη φιλική σχέση που έχει με τον κ. Δένδια «εκτός πολιτικής» όπως είπε. Την φιλία των δύο ανδρών επιβεβαίωσε και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης λέγοντας ότι «η σχέση μας υπερβαίνει της πολιτικής και βρίσκεται πέραν αυτής» και ζήτησε την συμβουλή και την βοήθεια του.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «οι μεγάλες προσπάθειες θα ενισχυθούν και θα συνεχισθούν» και επανέλαβε αρκετές φορές πως «η ανάπτυξη είναι το στοίχημα της πατρίδας μας».