Στην κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την ηγεσία του κόμματος, αφού η ΚΕ θα αποφασίσει εάν θα γίνει αποδεκτή η παραίτηση του Φ.Κουβέλη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος ζήτησαν ομοφώνως από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του.

Με ενδιαφέρον όμως αναμένεται η παρέμβαση που θα κάνει το απόγευμα της Τετάρτης ο επικεφαλής της μειοψηφίας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη σοσιαλδημοκρατία.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στην εκδήλωση -που αποτελεί και ένα τεστ των δυνάμεων της ανανεωτικής πτέρυγας της Αγίου Κωνσταντίνου- έχουν προσκληθεί και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς πλην της ΔΗΜΑΡ.

Την Τρίτη, πέντε βουλευτές του κόμματος προχώρησαν σε νέα γραπτή παρέμβαση, προσδιορίζοντας το στίγμα τους για την κατεύθυνση την οποία θα πρέπει να πάρει η ΔΗΜΑΡ.

Οι Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας ζητούν τη σύνθεση νέας ηγετικής ομάδας και τη θέσπιση θέσης αντιπροέδρου του κόμματος που αναλαμβάνει τις επαφές με όσους ενδιαφέρονται να ανοίξει η συζήτηση για τη συγκρότηση της Παράταξης του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.

Όπως τονίζουν στο κείμενο, η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς «θα γίνει με τη Δεξιά απέναντι κι όχι σε εναγκαλισμό με αυτήν, διότι ποτέ και πουθενά στην παγκόσμια πολιτική ιστορία δεν έγινε δυνατό να αυτοπροσδιοριστεί και να αναπτυχθεί ένας πολιτικός χώρος, όταν συμφύρεται με τον αντίθετό του».

Ζητούν, δε, συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η αντιμνημονιακή του φάση τελειώνει» και «δίχως συμμάχους θα επιχειρεί αδιέξοδες προσκλήσεις συγκυβέρνησης με επικίνδυνες ενδεχομένως συνέπειες για τη χώρα».

«Μια Παράταξη του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, βεβαίως, μπορεί να συνεργαστεί προγραμματικά μαζί του και κυρίως, όντας ισχυρή, να συμβάλλει στο μεγάλο μέρος των επιλογών για τη σταθερότητα και την αλλαγή πολιτικής» αναφέρουν.