Με τις θέσεις του Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί, συγγραφέα του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», ο οποίος υποστηρίζει ότι η υπερβολική εξάρτηση από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για ΗΠΑ και Ευρώπη, συντάχθηκε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) Ανχέλ Γκουρία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε πως οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν χρησιμοποιήσει όλο το περιθώριο της νομισματικής πολιτικής που διαθέτουν ή σχεδόν διαθέτουν και όλο το περιθώριο δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν για να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Δεν είναι πλέον δυνατόν οι αναπτυγμένες οικονομίες να ξοδεύουν λεφτά για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια πιο διαρθρωτική προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα ζητήματα, όπως αυτά της παιδείας, της καινοτομίας, του ανταγωνισμού και της ευελιξίας στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

«Για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να υλοποιήσει τον στόχο των G20 για δημιουργία 2% επιπλέον ανάπτυξης του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δεν θα μπορεί πλέον να βασίζεται σε νομισματικά ή δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε ο κ. Γκουρία.