Σειρά συναντήσεων με υπουργούς χωρών με αφορμή τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2014» έχει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Την Τρίτη το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ καθηγητή Άντονι Τσέουνγκ και συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας των δυο χωρών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και για τις δύο μεγάλες ναυτιλιακές χώρες και συμφώνησαν στην ανάγκη ρύθμισης των ναυτιλιακών θεμάτων μέσω του ΙΜΟ, που διασφαλίζει την παγκόσμια εφαρμογή των μέτρων, τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο έλληνας υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι«δεν μπορούν να υπάρχουν διπλάstandards, οι κανόνες οφείλουν να είναι ενιαίοι για όλους».
Επίσης ο κ.Βαρβιτσιώτηςτόνισε τη σπουδαιότητα που έχει η Ναυτιλία για την εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι«το μπλε είναι το χρώμα της Ελλάδας και η οικονομία της θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «γαλάζια οικονομία», καθώς πολλές δραστηριότητες και συναλλαγές βασίζονται στη θάλασσα, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και το εμπόριο».Επιπλέονσημείωσε ότι η ελληνική ναυτιλία διατήρησε τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως εν μέσω κρίσης και πλέον ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι «η συνάντηση είχε ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς τοΧονγκ Κονγκ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία τηςClarksonResearchServices, ο στόλος του νηολογίου του Χονγκ Κονγκ ανέρχεται σε 2.221 πλοία (άνω των 100gt), ολικής χωρητικότητας 77.904.000gtκαι συνολικής μεταφορικής ικανότητας 129.806.000dwt, ενώ κατέχει δε την 3ηθέση παγκοσμίως (υπό όρουςdwt) με ποσοστό 8%.»
Τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου συναντήθηκε με τον υπουργό και την αναπληρώτρια υπουργό Ναυτιλίας της Λιβερίαςκ. Μπίνια Κέσελι και την κυρία Μάργκαρετ Ανσουμάνα. Μεταξύ άλλων υπήρξε συζήτηση για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και του φαινομένου της πειρατείας.«Χωρίς ασφαλείς θάλασσες, χωρίς ασφαλής ναυσιπλοΐα, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη της ναυτιλίας»σημείωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός και ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο τουIMOγια την καταπολέμηση της πειρατείας.
Επίσης ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με την υπουργό Μεταφορών και Αεροπλοΐας της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών κυρία Γκλένις Χάνα Μάρτιν με την οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για το θέμα της κρουαζιέρας. Ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός για την οικονομία της χώρας λέγοντας ότι«η κυβέρνηση ήρε όλα τα διοικητικά εμπόδια στον τομέα της κρουαζιέρας, όπως η άρση του καμποτάζ και άλλοι διοικητικοί περιορισμοί και πλέον η χώρα απολαμβάνει τα οφέλη».