Τόσο διεθνώς όσο και τοπικώς

Αυτά που συνέβησαν την περασμένη Κυριακή – και συνεχίζονται – είναι από εξοργιστικά ως τρομοκρατικά.

Τόσο διεθνώς όσο και τοπικώς | tovima.gr
Αυτά που συνέβησαν την περασμένη Κυριακή – και συνεχίζονται – είναι από εξοργιστικά ως τρομοκρατικά. Ο φασισμός έχει «κατακτήσει» ένα μέρος της ευρωπαϊκής δημόσιας κοινής γνώμης και απολαμβάνει τον στιβαρό έρωτά του.
Τέσσερις επισημάνσεις:
α) Σε όλη την ευρωπαϊκή κοινωνία (κοινωνία!) η διείσδυση της εγκληματικής πρότασης είναι τόσο δεδομένη ώστε να αποτελεί για κάποιους… συζητούμενη επιλογή. Εκεί φθάσαμε!
β) Η M. Λεπέν, η οποία από την Τετάρτη το βράδυ οργανώνει την πολυεθνική φασιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «νομιμοποιείται» ως… εκλογικό αποτέλεσμα. Η συγκεκαλυμμένη εκδοχή της πιο υποστρωματικής ρατσιστικής νοοτροπίας δείχνει να αποδίδει. Κάποιοι εδώ, προφανώς απληροφόρητοι, επιμένουν να διακρίνουν μεταξύ χρυσής και ασημένιας. Και τα δύο επίθετα εξίσου σταθερά παραπέμπουν και σε κίβδηλες προσαγορεύσεις.
γ) Οι ψηφοφόροι των παραπάνω επιλογών, είτε πρόκειται για δυστυχισμένους είτε για ιδεολογικά πεπεισμένους, προέκυψαν είτε από πράξεις είτε από παραλείψεις του δημοκρατικού κράτους. Αυτού που ανέχθηκε να διδάσκεται κυρίως το απόλυτο ως αλήθεια και όχι η σχετικότητα ως γνώση.
δ) Η συγκεκριμένη λοίμωξη απαιτεί, εκτός από την καραντίνα, την άμεση αλλά συμμετοχική αντίσταση όλων μας. Πέρα από τη χώρα μας. Είναι η ώρα να «σκεφθούμε διεθνώς και να ενεργήσουμε τοπικώς». Η φράση δεν είναι δική μου. Την άκουσα από τον κ. Λιβανό στην εκπομπή «Επικαιρότητα» της κρατικής τηλεόρασης. Είναι η επιγραμματικότερη υπόδειξη για να αρχίσουμε να εκπληρώνουμε το δημοκρατικό μας χρέος, εγγύηση της ελευθερίας μας… τόσο διεθνώς όσο και τοπικώς.
Στη Γαλλία αυτή την ώρα οι καλλιτέχνες βρίσκονται στον δρόμο… Εστω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk